Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Η εποχή του λαδιού

Αναρτήθηκε: Nov 29, 2011 από serrestv2 στην κατηγορία: Αγροτικά προβολές: 1981 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
Στα μηχανήματα στρέφονται οι παραγωγοί για να γλιτώσουν «εργατικά»

Να μειώσουν όσο γίνεται το κόστος του ελαιομαζώματος προσπαθούν οι παραγωγοί ελαιολάδου, λόγω της χαμηλής τιμής του λαδιού. Έτσι, ακόμη και άνθρωποι που παλιότερα ανέθεταν σε εργάτες τη συγκομιδή, τώρα ετοιμάζονται να μαζέψουν οι ίδιοι τις ελιές τους, με τη βοήθεια γεωργικών εργαλείων. Ραβδιστικά χειρός ή εδάφους, πριόνια σε διάφορους τύπους και ελαιόδιχτα είναι σε πρώτη ζήτηση αυτές τις μέρες στα σχετικά καταστήματα.

«Τα εργαλεία θα μειώσουν τα έξοδα συγκομιδής»


«Απ’ όλα αγοράζει ο κόσμος» μας λέει γνωστός έμπορος. «Ελαιοραβδιστικά με δύο κυλίνδρους για την κλάρα, μηχανές - κινητήρες εδάφους για τα ραβδιστικά, κυρίως γιαπωνέζικες, ενώ εδώ και τρία χρόνια κινούνται ιδιαίτερα οι “αχινοί”, που μπαίνουν στα κλαδιά. Από ελαιόδιχτα, ο κόσμος προτιμά πλέον τα καλά. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της συγκομιδής. Ο κόσμος γενικά ψωνίζει, αν και με δυσκολία, γιατί έχει πέσει πολύ η τιμή του λαδιού. Όμως, αν δεν πάρει εργαλεία και πληρώσει μεροκάματα, θα είναι χειρότερα. Το εργαλείο θα μειώσει το κόστος, γιατί ο παραγωγός θα χρειαστεί λιγότερο προσωπικό. Αν πάρεις πέντε εργάτες, θέλουν 150 ευρώ την ημέρα. Με την τιμή που έχει το λάδι, θα τα βγάλεις;».
Ένα καλό ελαιοδίχτυ σε προσφορά κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ενδιαφέρουσες προσφορές σε κονταροπρίονα, που ξεκινούν από 200: «Τα τελευταία χρόνια το κονταροπρίονο δουλεύει πάρα πολύ. Αν έχεις ένα τέτοιο, δε χρειάζεται να ανέβεις στην ελιά. Πέρυσι δώσαμε πάνω από 300 κομμάτια! Το ραβδιστικό εδάφους για τις κλάρες πάει γύρω στα 600 ευρώ».

«Όλοι θα μαζέψουν, έστω και για συναισθηματικούς λόγους»


Οι φωτογραφίες είναι από ελαιοτριβείο, στο Λευκότοπο Σερρών

Δίχτυα ελαιοσυγκομιδής, πανιά, σακιά, ελαιοραβδιστικά εδάφους και χειρός (σταθερού ή αυξανόμενου μήκους), ακόμη και δοχεία αποθήκευσης ελαιολάδου διαθέτουν πολλά καταστήματα, ακόμη και στην Αθήνα. «Σχεδόν όλα τα προϊόντα έχουν διαφορετικές ποιότητες και διαφορετικές τιμές. Η ποικιλία στα εφόδια της ελαιοκομίας είναι πολύ μεγάλη. Η επιλογή εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες του αγοραστή, τον τύπο του χωραφιού, το μέγεθος του κτήματός του, αν έχει πολλές ελιές ή λίγες. Ο κόσμος κάνει έρευνα αγοράς. Βέβαια, οι άνθρωποι δεν έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη, αφού η τιμή του λαδιού έχει πάρει φθίνουσα πορεία. Από την άλλη, ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κάνει ο ίδιος τη συγκομιδή της ελιάς για να μην αυξάνει το κόστος παραγωγής πληρώνοντας εργάτες. Παλιά έπαιρνε τρίτους, τώρα συμβάλλει ο ίδιος με τη δική του εργασία. Όλοι θα μαζέψουν τις ελιές τους φέτος, ακόμη και για συναισθηματικούς λόγους».

«Ο κόσμος δυσκολεύεται να πάρει μηχανήματα»«Φέτος, λόγω της οικονομικής κατάστασης, ο κόσμος είναι σκεφτικός. Ορισμένοι θέλουν να πάρουν μηχανήματα για να μην πληρώσουν μεροκάματα, όμως δεν ξέρω αν τελικά θα το κάνουν, γιατί σκέφτονται και τα έξοδα. Κάποιοι λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν τα παλιότερα που έχουν» παρατηρεί γνωστός γεωπόνος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με γεωργικά εφόδια. «Αυτή την εποχή κινούνται τα ελαιόπανα, ελαιόδιχτα, αλυσοπρίονα και σακιά, τα καινούργια κονταροπρίονα, ενώ μπαίνει στην αγορά και το ηλεκτροκίνητο (με μπαταρία) ραβδιστικό για τα ψηλά κλαδιά. Υπάρχουν απλά ραβδιστικά ρεύματος, αλλά και πιο εξειδικευμένα. Τα αλυσοπρίονα και τα κονταροπρίονα υπάρχουν σε διάφορες ποιότητες με διαφορετική προέλευση: κινέζικα, ιταλικά, γιαπωνέζικα».
Παρατηρείται, επίσης, αύξηση στην τιμή των σάκων γιούτας, που χρησιμοποιούνται για τον ελαιόκαρπο. «Φέτος θα είναι πιο ακριβά, λόγω ζημιάς στη χώρα παραγωγής του φυτού, από το οποίο φτιάχνεται το γιούτινο φυσικό σακί που χρησιμοποιείται στην ελαιοσυγκομιδή.»

Αθ. Μασλαρινός

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.