Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Λευτέρης Αβραμάκης: «Αναγκαία η ενίσχυση των παραγωγών πατάτας και της μελισσοκόμων όλης της χώρας»

Αναρτήθηκε: Nov 21, 2020 από serrestv2 στην κατηγορία: Αγροτικά προβολές: 183 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Με δύο διαδοχικές ερωτήσεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, ζητούν από την κυβέρνηση να στηρίξει τους παραγωγούς πατάτας (Αρ. Πρωτ. 1649/11.11.2020) και τους μελισσοκόμους (Αρ. Πρωτ. 1646/11.11.2020) που έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος λόγω των περιορισμών μετακινήσεων, της σημαντικής υποχώρησης της ζήτησης, των δύο lockdown στην εστίαση, των αθρόων εισαγωγών χαμηλότερης ποιότητας προϊόντων πολλά εκ των οποίων ελληνοποιούνται παράνομα και της υποτονικής τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές κατακρίνουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επιλεκτική και αποσπασματική στήριξη συγκεκριμένων μόνο αγροτικών προϊόντων, τη στιγμή που σχεδόν στο σύνολό της η αγροτική παραγωγή της χώρας πλήττεται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Καταγγέλλουν το γεγονός ότι ενώ το Υπουργείο έχει εξαγγείλει εδώ και μήνες τη στήριξη του εισοδήματος των καλλιεργητών ανοιξιάτικης πατάτας, δεν έχει κάνει τίποτα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ταυτόχρονα δεν έχει κάνει καμία αναφορά για τη στήριξη των καλλιεργητών φθινοπωρινής πατάτας που επίσης αντιμετωπίζουν μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους λόγω της μείωσης της ζήτησης και του νέου lockdown στην εστίαση. Τέλος ειδική αναφορά κάνουν στις εισαγωγές πατάτες από τρίτες χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές και στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων της πατάτας που έχει πολλαπλασιαστεί λόγω των ελλιπών ελέγχων στην αγορά. (Αρ. Πρωτ. 1649/11.11.2020)

Παράλληλα σημαντικές επιπτώσεις έχει η πανδημία και στην μελισσοκομία, καθώς ο περιορισμός των μετακινήσεων έχει προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής μελιού ιδίως σε ότι αφορά το ανθόμελο, το μέλι από έλατο και θυμάρι. Η ζήτηση και η απορρόφηση του ελληνικού μελιού και των άλλων προϊόντων από τα μελίσσια έχει υποστεί σημαντική πτώση λόγω της υποτονικής τουριστικής χρονιάς, των περιορισμών στις μετακινήσεις, της μείωσης της κατανάλωσης ακόμα και στις λαϊκές αγορές, του lockdown στην εστίαση αλλά και των εισαγωγών αμφιβόλου ποιότητας μελιού και αντίστοιχων προϊόντων.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι απρόθυμοι να στηρίξουν πραγματικά τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και την οικονομική ύφεση που αυτή προκαλεί. Ακόμα και όταν εξαγγέλλουν τη στήριξη κάποιου το κάνουν αποσπασματικά και καθυστερούν αδικαιολόγητα να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν. Οι παραγωγοί της πατάτας έχουν υποστεί σοβαρή μείωση των εισοδημάτων τους από την μεγάλη ύφεση, την υπολειτουργία της εστίασης τους προηγούμενους μήνες και πλέον από το 2ο lockdown. Υπάρχουν καλλιεργητές που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της φετινής σποράς και το «επιτελικό κράτος» κωλυσιεργεί. Η μελισσοκομία πλήττεται δυσανάλογα τόσο λόγω της μείωσης της παραγωγής που επέφεραν οι περιορισμοί των μετακινήσεων όσο και από την μείωση της ζήτησης τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ζητάμε να στηριχθούν συνολικά οι δύο κλάδοι και να ληφθούν μέτρα για τις αθρόες εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας αγροτικών προϊόντων και το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Επιπρόσθετα προσκαλώ τους Σερραίους εμπόρους και καταναλωτές να προτιμούν τα ποιοτικά ανώτερα σερραϊκά προϊόντα όπως είναι οι πατάτες και το μέλι του Νομού μας, να τα αναζητούν και να αποφεύγουν τα εισαγόμενα προϊόντα. Να στηρίξουμε ο καθένας όσο μπορεί την παραγωγή στον τόπο μας και να ενωθούμε σε μια προσπάθεια αναστροφής της οικονομικής συρρίκνωσης που αντιμετωπίζει ο Νομός Σερρών».
Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.