Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Κ.Ε.Δ.Ε.: Συνταγματικά κατοχυρωμένη η πολεοδομική αρμοδιότητα των Δήμων

Αναρτήθηκε: Nov 30, 2025 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 197 Tags (Λέξεις κλειδιά): Κ.Ε.Δ.Ε., πολεοδομική αρμοδιότητα, Δήμων
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
Κ.Ε.Δ.Ε.: Συνταγματικά κατοχυρωμένη η πολεοδομική αρμοδιότητα των Δήμων –  “Δεν παρακάμπτεται – Voutospress Kefalonia
Σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα απέστειλε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) προς την κυβέρνηση, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στη μεταφορά αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) από τους Δήμους στο Κτηματολόγιο. Η αυτοδιοίκηση, όπως σημειώνει η Ένωση, δεν προτίθεται να αποδεχθεί αλλαγές που αποδυναμώνουν τον θεσμικό της ρόλο και παρακάμπτουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο λόγο της στα ζητήματα πολεοδομικού σχεδιασμού και ελέγχου δόμησης.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. είχε διατυπώσει εξαρχής τη διαφωνία της από τη στιγμή που το θέμα τέθηκε σε συζήτηση όπως αποκαλύπτει το airetos.gr . Η θέση αυτή επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα τόσο στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών στις 29 Οκτωβρίου 2025, όσο και στο ψήφισμα του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της, που πραγματοποιήθηκε 6–8 Νοεμβρίου 2025 στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με την Κ.Ε.Δ.Ε., οι Δήμοι αποτελούν το πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο διοίκησης και οφείλουν —και δικαιούνται— να έχουν τον πρώτο λόγο σε ζητήματα που καθορίζουν τη φυσιογνωμία και τη λειτουργικότητα των πόλεών τους. Ο τοπικός πολεοδομικός σχεδιασμός, ο έλεγχος δόμησης και η διασφάλιση της νομιμότητας αποτελούν, όπως αναφέρει, θεμελιώδεις αρμοδιότητες των ΟΤΑ, με ιδιαίτερη σημασία για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής.

 όπως δημοσίευσε το airetos.gr Παράλληλα, η Κ.Ε.Δ.Ε. υπογραμμίζει ότι ο στόχος της δημιουργίας ενός σύγχρονου «One Stop Shop» για κάθε ακίνητο μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από την ενίσχυση των ΥΔΟΜ και όχι μέσω της αποδυνάμωσης ή παρακαμπτήσεώς τους. Η Ένωση ζητά τη μεταφορά των αναγκαίων οικονομικών πόρων και του απαιτούμενου εξειδικευμένου προσωπικού, όπως ρητά προβλέπει το άρθρο 102 του Συντάγματος, καθώς και ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών και η ολοκλήρωση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των οποίων οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην αυτοδιοίκηση.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με την Κ.Ε.Δ.Ε σύμφωνα με το airetos.gr ., η βάση πάνω στην οποία επιχειρείται η αξιολόγηση και μεταφορά αρμοδιοτήτων. Η Ένωση θέτει ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται, τονίζοντας ότι από τη μια αφαιρούνται αρμοδιότητες από τις πολεοδομίες των Δήμων επειδή φέρονται να «βαθμολογήθηκαν χαμηλά», και από την άλλη μεταφέρονται στο Κτηματολόγιο, το οποίο —με βάση τα ίδια στοιχεία— εμφανίζεται να συγκεντρώνει βαθμολογία 4,9, «κάτω από τη βάση». «Άραγε η γνώμη των πολιτών αξιοποιείται επιλεκτικά;» διερωτάται χαρακτηριστικά η Κ.Ε.Δ.Ε.

Η Ένωση δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και να συνεχίσει τον διάλογο με όλα τα αρμόδια υπουργεία, επιδιώκοντας λύσεις που θα ενισχύσουν τις ΥΔΟΜ, θα στηρίξουν την ανάπτυξη και θα διασφαλίσουν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.​‌‍
ΠΗΓΗ: /airetos.gr/

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:



* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.