Η ανάδειξη
της ελληνικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο
και η συνεχής εξέλιξη της παραμένουν
οι κύριοι στόχοι της Ένωσης Επαγγελματιών
Μαγειρικής Ελλάδας, όπως τόνισε ο
Πρόεδρος της Executive Chef κ.
Δημήτρης Κυριακόπουλος χαιρετίζοντας
το
Ετήσιο Συμπόσιο 2025 που πραγματοποιήθηκε
το βράδυ της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου στο
ξενοδοχείο MAKEDONIA
PALACE
στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος, αναφέρθηκε
στις διακρίσεις της Culinary Team Greece,
της επίσημης μαγειρικής ομάδας της
Ένωσης, κατά τη διάρκεια του 2024. Παρόντες
στο συμπόσιο ήταν εκπρόσωποι φορέων,
υποστηρικτές, μέλη και φίλοι της Ένωσης.
Χαιρετισμοί
Ο
αντιπεριφερειάρχης εξωστρέφειας
Κεντρικής Μακεδονίας κ.
Μπάνε Πρέλεβιτς επισήμανε
ότι οι chefs
της Ένωσης είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές
της ελληνικής και της Μακεδονικής
Κουζίνας, καθώς όπως τόνισε «προβάλετε
με τον καλύτερο τρόπο τα τοπικά προϊόντα».
«Η Ένωση αξιοποιεί τα προϊόντα που
παράγει η μακεδονική γη, από το χωράφι
στο πιάτο του καταναλωτή», ανέφερε στον
χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης
αγροτικής οικονομίας κ.
Γιώργος Κεφαλάς. Η
αντιπεριφερειάρχης τουρισμού
κ. Βίκυ Χατζηβασιλείου υπογράμμισε
ότι «η γαστρονομία εντάσσεται στην
εμπειρία που έχει ένας τουρίστας που
έρχεται να θαυμάσει τα αξιοθέατα και
να δοκιμάσει τις τοπικές γεύσεις και
την κουζίνα μας». O
κ.
Γρηγόρης Τάσιος,
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Ξενοδόχων, απαντώντας ταυτόχρονα σε
επισήμανση του κ. Κεφαλά, διαβεβαίωσε
ότι αρκετοί ξενοδόχοι έχουν εντάξει
στο μενού τους το ελληνικό πρωϊνό, αλλά
υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές
δυσκολίες στην εξολοκλήρου υιοθέτηση
της ελληνικής κουζίνας.
Ο Α’ Αναπληρωτής
Πρόεδρος
της Ένωσης και Εxecutive Chef κ.
Χρήστος Γκότσης ευχαρίστησε
τους υποστηρικτές της Ένωσης, δηλώνοντας
ότι «η προσπάθεια προβολή της ελληνικής
κουζίνας δεν σταματά. Είμαστε περήφανοι
που όλοι εσείς μας στηρίζετε. Εμείς, ως
Ένωση, θα συνεχίσουμε, όπως είδατε όλα
αυτά τα χρόνια, να αναδεικνύουμε και να
διαδίδουμε την ελληνική γαστρονομία
σε κάθε άκρο της Γης. Στα μεγάλα events
της
παγκόσμιας γαστρονομίας, συμμετέχουν
ομάδες μόνο μετά από πρόσκληση των
διοργανωτών και είναι μεγάλη μας τιμή
που ανήκουμε σε αυτές που επιλέγονται
και καλούνται να συναγωνιστούν σε
τέτοιες διοργανώσεις».
Η εξαιρετική
παρουσιάστρια του Συμποσίου κ.
Δήμητρα Καβαλάρη, ραδιοφωνικός
παραγωγός, εκτός
των άλλων, περιέγραψε τις δράσεις της
Ένωσης και τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις,
τη χρονιά που πέρασε.
Ο Πρόεδρος
και ο Α’ Αναπληρωτής
Πρόεδρος
της Ένωσης απένειμαν σε όλους του
Premium Partners
τιμητική πλακέτα, ευχαριστώντας τους
για την ανανέωση της συνεργασίας τους
για άλλα τρία χρόνια.
Οι διακρίσεις
Στην διάρκεια
του Συμποσίου παρουσιάστηκαν, εκτός
των άλλων, οι διακρίσεις που έλαβε η
επίσημη ομάδα
της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής
Ελλάδας, Culinary Team Greece:
Χάλκινο
μετάλλιο στο διεθνή γαστρονομικό
διαγωνισμό TIC Taipei International
Culinary Challenge 2024 στην Ταϊβάν. Ο
διαγωνισμός διεξήχθη στην Ταϊπέι στις 15 με 18
Νοεμβρίου. Τα
μέλη της Culinary Team Greece που
συμμετείχαν στο διαγωνισμό ήταν οι: Team
Manager Χρήστος
Γκότσης, Team Captain Μαρίνος Χονδρολίδης, Pastry chef
Αρχοντία Πασχαλίδου και Team member Άκης Ράγκος.
Χάλκινο
μετάλλιο στον γαστρονομικό διαγωνισμό
Thailand World Junior Chef Battle 2024, που διεξήχθη στις
28-31 Αυγούστου στην Ταϊλάνδη. Τα μέλη
της ομάδας ήταν οι Team
Manager Χρήστος
Γκότσης, Head
Chef Θεόδωρος Κουρατζόγλου και Team members
oι
Δημήτρης Ελευθεριάδης και Βασίλειος
Ζιώγας.
Το μενού
του Συμποσίου
Το μενού του
Συμποσίου επιμελήθηκε ο Executive Chef του
ξενοδοχείου κ. Σωτήρης
Ευαγγέλου,
ο
οποίος έλαβε και τιμητική πλακέτα για
την προσφορά του στην ελληνική γαστρονομία
από την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής
Ελλάδας.
Το μενού
περιλάμβανε: α) Ελιά με μανταρίνι,
ελιά με βατόμουρο{Boskos
Food},
focaccia
με φρέσκια ρίγανη, ντοματίνια, πράσινες
ελιές και ελαιόλαδο{ΕΛΕΤΡΟ}, μίνι πιπεριές
κόκκινες γεμιστές με κατσικίσιο
τυρί{ΕΛΕΤΡΟ}, β) Αγιορείτικη ψαρόσουπα{ΕΛΟΠΥ},
καρπάτσιο από λαυράκι, φρυγανισμένο
ψωμί με γλυκό σκόρδο, γ) Λαυράκι {ΕΛΟΠΥ}
με τρυφερά πράσα, δαμάσκηνα, σάλτσα
λευκού κρασιού με σινάπι και εστραγκόν,
δ) Γεμιστό κοτόπουλο {Αμβροσιάδης} με
μανιτάρια, σταρένιος τραχανάς με φέτα
ε) Θεσσαλονικιώτικο κουλούρι, Αρμενοβίλ.
Το μενού
συνόδευαν τα κρασιά Μυλοπόταμος, Οίνοι
Χιλανδαρίου και νερά Aqua
Panna
και S.
Pellegrino.
Υποστηρικτές
Η Ένωση
Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας
ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Κεντρικής
Μακεδονίας για την πολυετή συνεργασία
τους στο πλαίσιο της ανάδειξης της
Μακεδονικής Κουζίνας καθώς και τις
εταιρείες, που την στηρίζουν διαχρονικά
σε όλες της τις δράσεις: GINOX, ΑΦΟΙ ΓΑΛΗ,
PROVIL, PANARITIS, ΜΕΒΓΑΛ, EUROCATERING, ΕΛΕΤΡΟ,
ΔΕΘ-HELEXPO, ΕΛΟΠΥ, EGEM, PYRAMIS, AYO, ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, SCANBOX, AMT GASTROGUSS, ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ
ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ, BOSKOS FOOD, ALFA PASTRY, ANTHOULAKIS LTD,
ΙΩΑΝΝΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, ΦΛΩΡΙΔΗΣ
ΚΡΕΑΤΑ, RAK, ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ, ΟΙΝΟΣ
ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ,
ALTERRA, E-PLASTICS, ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ, BLUERENT
A CAR,
SHINE & CLEAN, VALANTIS, MILLENNIUM, ΚΟΡΠΗ,
ΙΕΚ ΑΛΦΑ, ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο,
ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΧΟΥΤΟΣ CATERING, POLIZOIDIS,
COLORATO