Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Ομιλία Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή: «Το Νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές αποσκοπεί στην έξοδο των παραγωγών και των μικρών επαγγελματιών από αυτές»

Αναρτήθηκε: Nov 16, 2021 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 110 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ για τις λαϊκές αγορές, μεταξύ άλλων τόνισε:

Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απεικονίστηκαν στους αρχικούς σχεδιασμούς της για εκχώρηση των λαϊκών αγορών σε ιδιωτικά συμφέροντα και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αναδίπλωσή της μετά τις αντιδράσεις δεν αλλάζει τη στόχευσή της καθώς το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα εκτεταμένο ποινολόγιο με υψηλά πρόστιμα που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια των θέσεων και των αδειών για πωλητές και κυρίως για παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές

Εξοντωτικές ποινές όπως η απώλεια της άδειας για μη έκδοση τριών αποδείξεων στο διάστημα ενός χρόνου, ποινή που δεν εντοπίζεται σε καμία άλλη δραστηριότητα, είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας να απομακρυνθούν όλοι αυτοί οι βιοπαλαιστές που έχοντας χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, παρέχουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα σε μια κοινωνία που μαστίζεται από τα χαμηλά εισοδήματα και το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας των τελευταίων μηνών.

Αυξάνεται υπερβολικά το διοικητικό βάρος όσων δραστηριοποιούνται στις λαϊκές με την πρόβλεψη για την τακτική επικαιροποίηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, απουσία των οποίων θα αφαιρείται η άδεια. Στερείται επομένως ο επαγγελματίας και ο παραγωγός της δυνατότητας να καθυστερήσει σε κάποια ασφαλιστική ή φορολογική του υποχρέωση λόγω πτώσης του τζίρου και αποπληρωμής τους σε επόμενο χρονικό διάστημα αποκατάστασης του τζίρου του. Επίσης μια ποινή που δεν εφαρμόζεται σε άλλη εμπορική δραστηριότητα.

Η υποχρέωση όσων δραστηριοποιούνται στις λαϊκές, να αναρτούν κάθε πρωί μέχρι τις 8 τις τιμές των προϊόντων τους. Πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται μόνο στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε όσες δηλαδή πραγματοποιούν τζίρους άνω των 90 εκατ. ευρώ και διαθέτουν εκ των πραγμάτων οργανωμένο λογιστήριο.

Οι παραγωγοί που πουλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές θα πρέπει να διαθέτουν εκεί τουλάχιστον το 50% της δηλωθείσας ποσότητας στον ΟΣΔΕ, παρά το γεγονός ότι στον ΟΣΔΕ δεν δηλώνονται ποσότητες αλλά στρέμματα και καλλιέργειες. Το τι θα θεωρείται 50% των καλλιεργειών πρακτικά θα καθορίζεται κατά το δοκούν των ελεγκτικών οργάνων.

Η κυβέρνηση λοιπόν έχει αποφασίσει να αντικατασταθούν οι βιοπαλαιστές επαγγελματίες ή παραγωγοί των λαϊκών αγορών, από επιχειρήσεις που εισάγοντας φθηνότερα και κατώτερης ποιότητας προϊόντα θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στους νέους κανόνες λειτουργίας. Για να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά η πορεία των λαϊκών αγορών η κυβέρνηση έχει προβλέψει και την απουσία εκπροσώπων των λαϊκών αγορών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει και ανταγωνιστικές λαϊκές αγορές, με την πρόβλεψη δημιουργίας πρότυπων λαϊκών αγορών που κανείς δεν ξέρει τι θα πωλούν, τι κανόνες θα διέπουν τη λειτουργία τους και ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτές, εάν δηλαδή θα είναι οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες που διαθέτουν τη γνωστή άδεια ή αν θα είναι μεγάλες επιχειρηματικές αλυσίδες.

Το αποτέλεσμα των κυβερνητικών σχεδίων θα είναι να απομακρυνθούν πρώτα οι μικροί παραγωγοί από τις λαϊκές αγορές και εν συνεχεία και από τα χωράφια τους για να ακολουθήσουν και οι μικροί επαγγελματίες.

Η κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα για να διαλύσει έναν από τους πλέον μακροχρόνιους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας. Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είμαστε αντίθετοι σε αυτή την εξέλιξη καθώς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τους επαγγελματίες και παραγωγούς των λαϊκών αγορών με στόχο την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών, την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την βελτίωση της οικονομικής θέσης των βιοπαλαιστών αυτών. Η κυβέρνηση αντίθετα επιδιώκει την εξόντωσή τους ώστε να υλοποιηθεί ο μύχιος σχεδιασμός της, να παραχωρηθεί δηλαδή και αυτή η οικονομική δραστηριότητα σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεσμευόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ότι αυτόν το Νόμο θα τον καταργήσουμε όταν αναλάβουμε και πάλι την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας».

Αναλυτικά η ομιλία στο link

https://www.youtube.com/watch?v=YxyoktUpk4A
Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.