Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Λ. Αβραμάκης: «Διαιωνίζονται τα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Σερρών λόγω της διαρκούς έλλειψης αναισθησιολόγων»

Αναρτήθηκε: Oct 8, 2021 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 146 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» να επιλύσει το πρόβλημα της διαρκούς έλλειψης αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών, καταγγέλλει με ερώτησή του στη Βουλή που συνυπογράφουν 17 ακόμα Βουλευτές, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης.

Ο Βουλευτής επικαλούμενος καταγγελία της Ένωσης Νσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου Σερρών, τονίζει ότι το Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια χωρίς εξειδικευμένους αναισθησιολόγους. Το έγγραφο της 4η ΥΠΕ που ζητά από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων Σερρών, Ξάνθης, Δράμας και Κομοτηνής να υποδείξουν ιατρούς οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην επείγουσα διασωλήνωση, παραδέχεται ουσιαστικά ότι τα τέσσερα αυτά Νοσοκομεία δεν μπορούν να διαχειριστούν επείγοντα περιστατικά όταν απουσιάζουν οι αναισθησιολόγοι και αυτό που προκρίνεται ως λύση είναι η εκπαίδευση ιατρών για επείγουσα διασωλήνωση και σταθεροποίηση των ασθενών ώστε να διακομιστούν σε άλλα Νοσοκομεία προκειμένου να παρασχεθούν οι αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ανθρώπινες ζωές και τον κρίσιμο ενδεχομένως χαμένο χρόνο.

Οι Βουλευτές δεν παραλείπουν να καταγγείλουν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι ενώ το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων ήταν γνωστό στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προϋπήρχε της πανδημίας, ο πρ Υπουργός με πολιτική του απόφαση τοποθέτησε εν ενεργεία μόνιμο αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου Σερρών στη διοίκηση άλλου φορέα, στερόντας το συγκεκριμένο γιατρό από το επιστημονικό δυναμικό του Νοσοκομείου και χωρίς να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να τον αντικαταστήσει. Για μεγάλο διάστημα μέρος μόνο των αναγκών του Νοσοκομείου καλύπτεται με αποσπάσεις, θέτοντας σε αναστολή τα τακτικά χειριουργεία. Οι κάτοικοι των Σερρών βρίσκονται διαρκώς σε μια διαδικασία είτε μη εξυπηρέτησης είτε μετακίνησης σε άλλους Νομούς είτε στην προσφυγή σε ιδιωτικές κλινικές. Η δε πρόσφατη τοποθέτηση νέου αναισθησιολόγου δεν περιόρισε το πρόβλημα, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ιατρός τέθηκε σε αναστολή όντας ανεμβολίαστος.

Οι Βουλευτές ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος της έλλειψης αναισθησιολόγων και την ανάπτυξη στρατηγικών προσέλκυσης ειδικευμένων ιατρών στα περιφερειακά Νοσοκομεία μέσω κινήτρων καθώς δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ότι οι θέσεις δεν καλύπτονται λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Τέλος ζητούν διευκρυνίσεις για τον τρόπο εκπαίδευσης των ιατρών στην επείγουσα διασωλήνωση, τον φορέα εκπαίδευσής τους, τον χρόνο που απαιτείται ώστε να είναι σε θέση να εκτελέσουν τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις καθώς και αν προκειμένου να εκπαιδευτούν θα χρειαστεί να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους, οξύνοντας το πρόβλημα των κενών οργανικών θέσεων.

Την ερώτηση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη, συνυπογράφουν οι Βουλευτές: Αναγνωστοπούλου Σία, Γιαννούλης Χρήστος, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαδόπουλος Σάκης, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σκούφα Μπέττυ, Τζάκρη Θεοδώρα, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νίκος και Φωτίου Θεανώ.

Αναλυτικά η ερώτησηΣέρρες, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας


Θέμα : Οι ιατροί στο Νοσοκομείο Σερρών δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης ειδικευμένων αναισθησιολόγων


Η απαξίωση των δημοσίων δομών και υπηρεσιών υγείας συνεχίζεται παρά την αντικατάσταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που προφανώς τελικά δεν τα κατάφερε και τόσο καλά όσο ισχυριζόταν η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτική της ανικανότητας του «επιτελικού κράτους» να ενισχύσει στοιχειωδώς τα νοσοκομεία, είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Σερρών πριν από την πανδημία και επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα κενά σε κρίσιμες ειδικότητες σε ιατρικό προσωπικό διαιωνίζονται με χαρακτηριστική περίπτωση την έλλειψη σε Αναισθησιολόγους, πρόβλημα που συνεχώς «επιλύει» η κυβέρνηση μέσω μεταθέσεων από άλλα Νοσοκομεία για μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως καταγγέλλει όμως η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αναισθησιολόγων η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ ζητάει από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων Σερρών, Ξάνθης, Δράμας και Κομοτηνής «Προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εφημεριών όταν δεν εφημερεύει Αναισθησιολόγος, παρακαλούμε όπως σε συνεννόηση με τους Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας καθοριστούν 8 ιατροί του ΓΝ Δράμας, 7 ιατροί του ΓΝ Σερρών, 8 Ιατροί του ΓΝ Ξάνθης και 7 ιατροί του ΓΝ Κομοτηνής, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην επείγουσα διασωλήνωση, ώστε να είναι σε θέση να προβούν σε διασωλήνωση επείγοντος περιστατικού, το οποίο στη συνέχεια αφού σταθεροποιηθεί, θα διακομιστεί για αντιμετώπιση στο κατάλληλο Νοσοκομείο». Κοινώς, όπως εμμέσως παραδέχεται και η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, τα παραπάνω νοσοκομεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν με ασφάλεια τα επείγοντα περιστατικά και το μόνο που θα κάνουν είναι να σταθεροποιούν τους ασθενείς και στη συνέχεια αυτοί να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη ζωή των ασθενών.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών ζητούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι 2 Αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Σερρών, που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας ο ένας διότι ανέλαβε τη διοίκηση άλλου φορέα με πολιτική απόφαση του πρ Υπουργού Υγείας παρά το ότι ήταν γνωστή η έλλειψη αναισθησιολόγων και ο έτερος λόγω μη εμβολιασμού. Το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει ότι οι θέσεις αναισθησιολόγων στα περιφερειακά κυρίως Νοσοκομεία δεν καλύπτονται λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και να μην αναπτύσσει στρατηγικές και κίνητρα προσέλκυσης των κατάλληλων αναισθησιολόγων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού.

ΕΠΕΙΔΗ δεν μπορεί να συνεχιστεί η αδυναμία ασφαλούς διαχείρισης των έκτακτων περιστατικών λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

ΕΠΕΙΔΗ η εκπαίδευση ιατρών στην επείγουσα διασωλήνωση για τη σταθεροποίηση των επειγόντων περιστατικών και εν συνεχεία η διακομιδή των ασθενών σε κατάλληλα νοσοκομεία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

ΕΠΕΙΔΗ η διαιώνιση των κενών στο Νοσοκομείο Σερρών έχει προκαλέσει πολλές αναστολές τακτικών χειρουργείων και οι κάτοικοι των Σερρών αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλους Νομούς ή σε ιδιωτικές κλινικές για υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να καλύπτονται από το Νοσοκομείο Σερρών

ΕΠΕΙΔΗ η ταχύρρυθμη εκπαίδευση ιατρών άλλων ειδικοτήτων στην επείγουσα διασωλήνωση μπορεί να συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους για τα επείγοντα περιστατικά μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσουν αυτοί οι ιατροί την κατάλληλη εμπειρία

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Ποιος ο σχεδιασμός του για την αντιμετώπιση του διαιωνιζόμενου προβλήματος της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών;

  2. Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να εκπαιδευτούν ιατροί άλλης ειδικότητας στην επείγουσα διασωλήνωση και να είναι σε θέση να εκτελέσουν με ασφάλεια την ιατρική αυτή πράξη; Πώς θα γίνει η εκπαίδευσή τους και από ποιον; Θα χρειαστεί να απουσιάσουν από τις θέσεις τους δημιουργώντας νέα λειτουργικά κενά;Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Σία

Γιαννούλης Χρήστος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκούφα Μπέττυ

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ
Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.