Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Λευτέρης Αβραμάκης: «Απροστάτευτοι οι καταναλωτές – η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της στα παιχνίδια στην αγορά ενέργειας»

Αναρτήθηκε: Sep 26, 2021 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 114 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης σε ότι αφορά την αγορά ενέργειας αναδεικνύουν με ερώτησή τους στη Βουλή 48 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι μέσα στον Αύγουστο εκτινάχθηκαν οι τιμές χονδρικής στην αγορά ενέργειας ξεπερνώντας τα 154 €/MWh, τριπλάσιες δηλαδή σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο και πλέον οι υψηλότερες στην ΕΕ. Το γεγονός αυτό όπως παραδέχτηκαν ο νυν και ο πρώην Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΝΔ, οδηγεί σε ακραίες ανατιμήσεις ακόμα και κατά 50% των λογαριασμών ρεύματος τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, συμπαρασύροντας ανάλογα και μια σειρά προϊόντων.

Οι Βουλευτές μάλιστα υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 που οι τιμές της αγοράς ρεύματος ήταν χαμηλότερες, επέτρεψαν την αισχροκέρδεια των παρόχων ενέργειας επιτρέποντας χρεώσεις ακόμα και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής.

Οι Βουλευτές ζητούν να ληφθούν μέτρα για την αυστηρή επιτήρηση της χονδρεμπορικής αγοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, να αντιμετωπιστεί η χειραγώγηση των χονδρικών τιμών ρεύματος και οι ολιγοπωλιακοί όροι αγοράς που διαμορφώνονται στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και να διασφαλίσει ότι οι ιδιαιτέρως υψηλές τιμές του τελευταίου τριμήνου δε θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προκαλέσει αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και έχει επιτρέψει κερδοσκοπικά παιχνίδια και αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών. Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία δεν αντέχουν ανατιμήσεις έως και 50% στους λογαριασμούς ρεύματος που ήδη έχουν αυξηθεί υπερβολικά από το Σεπτέμβριο του 2019. Δεν γίνεται οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβά το ρεύμα όταν οι τιμές χονδρικής ανεβαίνουν και να μην μειώνονται οι λογαριασμοί ούτε όταν οι τιμές πέφτουν. Ούτε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ούτε η υψηλή ζήτηση του Αυγούστου, ούτε η άνοδος των τιμών των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα, ούτε οι τιμές του φυσικού αερίου δεν δικαιολογούν να έχουμε στην Ελλάδα τις υψηλότερες τιμές της ΕΕ. Πρόκειται για παιχνίδια στο χρηματιστήριο της ενέργειας που ανέχεται η κυβέρνηση. Οι ολιγοπωλιακές πρακτικές πολλαπλασιασμού των κερδών μπορεί να είναι ανεκτές από τους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού δεν θα γίνουν ανεκτές όμως από μια κοινωνία που διαρκώς καλείται να πληρώνει την ανικανότητα, την προχειρότητα και τις δοξασίες της κυβέρνησης της ΝΔ»

Αναλυτικά η ερώτηση

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»

Όπως παραδέχτηκαν πρόσφατα τόσο ο νυν Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Σκρέκας όσο και ο πρώην κ. Χατζηδάκης είναι γεγονός πλέον οι μεγάλες αυξήσεις που έρχονται στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αυξήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές.

Η έναρξη του καλοκαιριού ξεκίνησε με αλλεπάλληλες αυξήσεις στις χονδρικές τιμές ρεύματος. Ειδικότερα, τον Αύγουστο η τιμή στην προημερήσια αγορά εκτινάχθηκε πάνω από τα 154 € / MWh (τιμή περίπου τριπλάσια από τον περασμένο Φεβρουάριο και η υψηλότερη στην ΕΕ). Η ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της συνεχούς ανόδου της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, που τείνει να μονιμοποιηθεί σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, ενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας των ιδιωτών παροχών, με αποτέλεσμα το κόστος ηλεκτρισμού να εκτιναχθεί τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τους καταναλωτές της μέσης τάσης, δηλαδή την ελληνική βιοτεχνία και τους επαγγελματίες.

Οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και το 50%, θα επιβαρύνουν μέσα στο Σεπτέμβριο σημαντικά τις ήδη μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία οικονομικά ευάλωτες μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη Χώρα, με ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επιβεβαιώνεται έτσι με τον πιο κυνικό τρόπο ότι είμαστε απροστάτευτοι έναντι της αγοράς της ενέργειας, με το «επιτελικό κράτος» στην ουσία να νίπτει τας χείρας του και απλά να κοιτά την άνοδο των τιμών των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, την άρνηση της Gazprom να παραδίδει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την αυξημένη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις χώρες της Ασίας, ένα εκρηκτικό μίγμα που πυροδοτεί αυτές τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον σημειώνεται, ότι η Κυβέρνηση, μετά την αύξηση έως και 20% στη λιανική της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, ανέχτηκε φαινόμενα αισχροκέρδειας και απορρύθμισης στην αγορά ηλεκτρισμού το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα  οι προμηθευτές και η ΔΕΗ να πωλούν, τον Απρίλιο του 2020, ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από την χοντρική τιμή ενέργειας ενώ καμία (προηγούμενη) μείωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας δεν ενσωματώθηκε  ποτέ στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι το κόστος ηλεκτρισμού δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Ποιες είναι οι ενέργειες του ΥΠΕΝ αναφορικά με την αυστηρή επιτήρηση της χονδρεμπορικής αγοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος;

Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τη χειραγώγηση των χονδρικών τιμών ρεύματος και τους ολιγοπωλιακούς όρους αγοράς που διαμορφώνονται στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος;

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να διασφαλίσει ότι οι ιδιαιτέρως υψηλές τιμές του τελευταίου τριμήνου δε θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Γεροβασίλη Όλγα

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος
Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.