Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Περιοδεία Λευτέρη Αβραμάκη σε Λιβαδιά, Κερκίνη, Ροδόπολη και Άνω Πορόια του Δήμου Σιντικής Σερρών

Αναρτήθηκε: Jun 25, 2021 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 126 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, περιόδευσε στις κοινότητες της Κερκίνης, της Ροδόπολης, των Άνω Ποροΐων και της Λιβαδιάς, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με πολλούς κατοίκους της περιοχής.

Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι, η πληθυσμιακή αποψίλωση της περιοχής συνεχίζεται σχεδόν με την ίδια ένταση και η νέα κρίση που χτύπησε και τις συγκεκριμένες κοινότητες φαίνεται ότι ενισχύσει το κύμα φυγής ιδίως των νέων προς άλλες περιοχές της χώρας ή και το εξωτερικό. Το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και τραπεζών, η μείωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας παρά το γεγονός ότι η Λίμνη Κερκίνης αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, η αύξηση του κόστους παραγωγής και γενικά του κόστους ζωής, ασκεί μεγάλη οικονομική πίεση στους κατοίκους και πολλούς από αυτούς τους έχει ήδη αναγκάσει να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας το πολύμηνο lockdown στέρησε σημαντικό εισόδημα από την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα οι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι των κοινοτήτων υποχρεώθηκαν σε μεγάλες μειώσεις τιμών προκειμένου να διαθέσουν τα προϊόντα τους και την ίδια στιγμή καλούνται να ανταποκριθούν στη ραγδαία αύξηση του κόστος παραγωγής. Πέραν αυτών όμως, τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει πολύ και το οικονομικό κόστος της καθημερινότητας, καθώς ειδικά η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης, σε συνδυασμό με την αύξηση των καθημερινών μετακινήσεων, οι αυξήσεις στο ρεύμα αλλά και σε βασικά αγαθά, οι σχεδόν έξι μήνες χαμένοι του lockdown διαμορφώνουν μια ασφυκτική κατάσταση. Σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθεί ο πληθυσμός και σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολο να αναπληρωθεί ο πληθυσμός της περιοχής που τη δεκαετία 2001-2011 μειώθηκε κατά 22%.

Οι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και για το νέο Πτωχευτικό Νόμο, καθώς ήδη πολλοί έχουν βρεθεί με χρέη που δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν στην ώρα τους, ειδικά εάν οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας εφαρμοστούν ξανά το επόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα ή την επόμενη άνοιξη, τις εποχές δηλαδή που αυξάνεται σημαντικά η επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Τέλος, δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες για τον νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση, που στερεί από τις δυναμικές κοινότητες της περιοχής τη δυνατότητα να εκλέξουν ανεξάρτητα τοπικά συμβούλια, αναδεικνύοντας τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στα κοινά χωρίς όμως να επιθυμούν να συμμετέχουν στον παραταξιακό ανταγωνισμό.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Στις τέσσερις κοινότητες που επισκέφτηκα, τη Λιβαδιά, την Κερκίνη, τα Άνω Πορόια και τη Ροδόπολη, είναι εμφανής η αγωνία των κατοίκων για την δημογραφική συρρίκνωση που πλήττει την περιοχή. Δυστυχώς αντί να εφαρμόζεται μια πολιτική που θα βοηθήσει τα ακριτικά χωριά να παραμείνουν ζωντανά και να αναπτυχθούν, παρατηρούμε ότι οι συνθήκες χειροτερεύουν και τα όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο επιταχύνουν τις τάσεις φυγής. Η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, του κόστους παραγωγής, του κόστους μεταφοράς και μετακίνησης δεν στερεί απλά εισόδημα από μια περιοχή που διέρχεται με ένταση μια ακόμα οικονομική κρίση, αλλά στερεί θέσεις εργασίας και μαζί στερεί τους νέους ανθρώπους από τα χωριά μας που αν και θέλουν να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους αναγκάζονται να μεταναστεύσουν είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας. Τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης δεν περιλαμβάνουν όπως θα έπρεπε τα χωριά, τις κωμοπόλεις και τις πόλεις της Επαρχίας. Το κύριο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαψης θα κατευθυνθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε μεγάλες εγχώριες και πολυεθνικές εταιρίες και η Περιφέρεια της χώρας και τα δικά μας τα χωριά θα αναγκαστούν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Χρειαζόμαστε άμεσα μια άλλη πολιτική που θα μπορεί να φέρει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας μας. Ιδιαίτερα όμως τα ακριτικά χωριά στη συνοριακή γραμμή πρέπει να στηριχθούν ακόμα περισσότερο. Αν ερημώσουν αυτά τα χωριά το πλήγμα για τη χώρα μας θα είναι τεράστιο ότι και αν λένε οι στατιστικές και οι αριθμοί που διαβάζουν οι τεχνοκράτες στην Αθήνα. Την πληθυσμιακή αποψίλωση πρέπει πρώτα και κύρια να αντιμετωπίσουμε και ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεσμευόμαστε για την εφαρμογή πολιτικών που θα βελτιώσουν τη ζωή, θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και θα δίνουν προοπτική και αξία σε περιοχές ιδιαίτερου κάλλους όπως είναι τα χωριά περιμετρικά της Λίμνης Κερκίνης».


Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.