Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Ομιλία Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή στο Σ/Ν του ΥΠΕΣ «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»

Αναρτήθηκε: Jun 17, 2021 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 151 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε ομιλία του στη Βουλή στο Σ/Ν του ΥΠΕΣ «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί όλο και περισσότερο πρακτικές αδιαφάνειας, περιορισμού του δημόσιου λόγου και απόκρυψης κάθε είδους κριτικής, ότι αποφεύγει τη διαβούλευση σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και λειτουργεί με αυταρχισμό. Η προσπάθεια ελέγχου της Βουλής δια των κεντρικά ελεγχόμενων ψηφοφοριών, οι απίστευτες σε όγκο, αριθμό και αξία απευθείας αναθέσεις, η επιμονή στη λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» που θυμίζει ξεπερασμένες πρακτικές κακής διοίκησης εταιριών, αποτελούν τον κανόνα αυτής της οπισθοδρομικής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση και ειδικά ο κ Βορίδης, φέρνει ένα νομοσχέδιο για το οποίο πρακτικά δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση. Το νομοσχέδιο αυτό δεν λύνει κανένα από τα ουσιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, αποτελεί ένα ολίσθημα προς τον αυταρχισμό θέλοντας να διαμορφώσει απόλυτες αρχές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η ΝΔ μετατρέπεται δυστυχώς σε έναν πολιτικό χώρο που δεν ανέχεται διαφορετικές φωνές, δεν επιδιώκει συναινέσεις, δεν λειτουργεί δημοκρατικά.

Η κυβέρνηση αφού πραξικοπηματικά αλλοίωσε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, παραχωρώντας απόλυτο έλεγχο στους εκλεγμένους με απλή αναλογική Δημάρχους και Περιφερειάρχες, αφού αφαίρεσε αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια και εξασφάλισε ότι κανείς δεν θα μπορεί να ανακόψει απόφαση Δημάρχου ή Περιφερειάρχη, έρχεται με αυτό το νομοσχέδιο να αλλοιώσει ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα και την ουσία της Αυτοδιοίκησης. Με πρόσχημα δήθεν την ακυβερνησία και μη έχοντας αφήσει κανένα περιθώριο στο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να εφαρμοστεί και να κριθεί στην πράξη, χαρίζει τώρα το 60% των εδρών στην παράταξη που θα συγκεντρώσει το 43% των ψήφων. Στερεί οποιαδήποτε πιθανότητα από τις τοπικές κοινωνίες να αναδείξουν εκείνες τις παρατάξεις και εκείνους τους συμβούλους που θα μπορέσουν να αναπτύξουν τον διάλογο και να διαμορφώσουν συναινέσεις στην τοπική κοινωνία για το μέλλον του τόπου, ισχυριζόμενη ότι ένας αποφασίζει καλύτερα από τους πολλούς.

Πέραν όμως αυτών, θεσμοθετεί και την υποχρεωτική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην παραταξιακή αντιπαράθεση, στερώντας από τις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα να εκλέξουν ένα τοπικό συμβούλιο που δεν θα δεσμεύεται οργανικά με κάποια παράταξη και τους υποψήφιους Δημάρχους. Η κατάργηση της τρίτης κάλπης, ακόμα περισσότερο η δήθεν νομοτεχνική βελτίωση στο Άρθρο 30, για τις κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους, που ορίζει ότι θα εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς του πλειοψηφούντος συνδυασμού ενώ στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου για τις μικρές αυτές κοινότητες προβλεπόταν ότι Πρόεδρος θα ανακηρύσσονταν ο πρώτος σε σταυρούς ανεξαρτήτως συνδυασμού καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τις πιέσεις των τοπικών παραγόντων ακόμα και σε ζητήματα ήσσονος ίσως σημασίας. Είναι ενάντια σε κάθε λογική να ορίζεται και να ελέγχεται ο εκπρόσωπος των τοπικών κοινωνιών από τον Δήμαρχο και να μην επιτρέπεται ούτε στις μικρές τοπικές κοινωνίες να απέχουν από τις παραταξιακές αντιμαχίες και να αναδεικνύουν εκπροσώπους που θα εργάζονται για το τοπικό συμφέρον χωρίς να κηδεμονεύονται και χωρίς να συμβιβάζονται με τις παραταξιακές σκοπιμότητες.

Παράλληλα, δυσχεραίνει τη δυνατότητα σχηματισμού παρατάξεων με μικρή γεωγραφική αναφορά, προβλέποντας ότι κάθε υποψήφιος συνδυασμός θα πρέπει να έχει υποψηφίους στο 80% των κοινοτήτων των Δήμων, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει το όριο των υποψηφίων έως και 150% των θέσεων συμβούλων μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των εκλεγμένων συμβούλων. Κοινώς, στέλνει το μήνυμα ότι για τη ΝΔ η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά πρέπει να εξαντλείται στις εκλογικές διαδικασίες και μετά το πέρας αυτών ο εκλεγμένος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης θα κάνει ότι θέλει χωρίς κανένα πρόβλημα. Με την πρόβλεψη μάλιστα ορίου 3% για την εκπροσώπηση στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, καταδεικνύει την πλήρη απουσία σεβασμού που την διακρίνει σε ότι αφορά τις μειοψηφίες.

«Είναι προτιμότερο για τη ΝΔ να διοικούνται απολυταρχικά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες από το να αναδεικνύουν οι πολίτες εκείνες τις παρατάξεις και εκείνους του συμβούλους που μπορούν να συνεργαστούν ακόμα και αν προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Η έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνει η ΝΔ στην κρίση των πολιτών ξεπερνά κάθε προηγούμενο και έρχεται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με την πάγια επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών που έγινε viral από τα κυβερνητικά στελέχη σε κάθε αποτυχία τους τον τελευταίο χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης υποστήριξε ότι η όλη νοοτροπία της ΝΔ στερεί από την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα συναινέσεων και κοινού βηματισμού. Πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο οπισθοδρόμησης το οποίο οφείλουν οι Προοδευτικές δυνάμεις να ακυρώσουν μόλις αναλάβουν και πάλι την ευθύνη της διακυβέρνησης. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη τη δημοκρατική διοικητική αποκέντρωση και ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υπόσχεται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης να φέρει ένα νέο εκλογικό νόμο που θα ανταποκρίνεται πλήρως στην ανάγκη των κατοίκων των πόλεων και των χωριών για αυτονομία, συναινέσεις και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου για όλους μέσα από δημοκρατικούς θεσμούς και συναινέσεις.Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!  

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.