Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Λευτέρης Αβραμάκης: «Οι γυναίκες πλήρωσαν βαρύτερα το τίμημα της πανδημίας και η κυβέρνηση οφείλει να τις στηρίξει»

Αναρτήθηκε: May 16, 2021 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά Κοινωνικά προβολές: 243 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Τις βαρύτερες επιπτώσεις των οικονομικών και όχι μόνο συνεπειών της πανδημίας στις εργαζόμενες γυναίκες αναδεικνύουν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 6474/12.05.2021), 34 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η τηλεργασία, τα κλειστά σχολεία και οι κλειστές υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, επιβάρυναν δυσανάλογα τις εργαζόμενες γυναίκες, αύξησαν τις ανισότητες και διασάλευσαν σε υπερβολικό βαθμό τα όρια μεταξύ της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, οι γυναίκες ήταν η πλειοψηφία των εργαζομένων που κλήθηκαν να εργαστούν εξ αποστάσεως την ίδια στιγμή που πολλαπλασιάστηκαν και οι οικιακές τους υποχρεώσεις, ειδικά για τις μητέρες και όσες φροντίζουν ηλικιωμένους. Ταυτόχρονα, σημαντικό ήταν το βάρος που κλήθηκαν να επωμιστούν οι γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα δεν ανέστειλε τη λειτουργία της ή δεν χαρακτηρίστηκε πληττόμενη. Ειδικά η πολυπληθής κατηγορία γυναικών με μικρές στην πλειοψηφία τους επιχειρήσεις και με παιδιά ή ηλικιωμένους που χρήζουν υποστηρικτικής φροντίδας, όφειλαν είτε να διακόψουν την εργασία τους χωρίς να δικαιούνται οικονομικής στήριξης, είτε να προσλάβουν άνθρωπο για τη φροντίδα των παιδιών.

Οι Βουλευτές υποστηρίζουν ότι πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των εργαζόμενων γυναικών, να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις της κρίσης στο γυναικείο πληθυσμό και να αναπτυχθεί διακριτή κοινωνική πολιτική για την αναγκαία εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της οικογενειακής τους ζωής, προτείνοντας μεταξύ άλλων την χορήγηση επιδόματος φύλαξης παιδιών μέσω voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς ή για την πρόσληψη υπαλλήλου φροντίδας παιδιών, μέτρα στήριξης για όσες μητέρες αναγκάζονται να τηλεργαστούν και θέσπιση άδειας πατρότητας για τους συζύγους – συντρόφους των γυναικών ελεύθερων επαγγελματιών ώστε να μην αναγκάζονται αυτές οι γυναίκες να διακόπτουν την εργασία τους ή να επιβαρύνονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί για την πρόσληψη υπαλλήλων φύλαξης.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού που εφαρμόστηκαν έπληξαν δυσανάλογα τις γυναίκες, οι οποίες αναγκάστηκαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ιδίως των μικρών παιδιών, στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας του σπιτιού, στην φροντίδα ηλικιωμένων. Οι γυναίκες μάλιστα ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες που δεν ανεστάλει η λειτουργία των επιχειρήσεων τους αναγκάστηκαν είτε να διακόψουν την εργασία τους, είτε να μειώσουν σημαντικά τον χρόνο εργασίας τους είτε να προσλάβουν έκτακτα υπαλλήλους για την φροντίδα των παιδιών. Τα μέχρι σήμερα ανεπαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους την αυξημένη επιβάρυνση των γυναικών. Ιδίως όσες γυναίκες υποχρεώθηκαν εκ των πραγμάτων να αναστείλουν ή να περιορίσουν σημαντικά την εργασιακή τους ζωή χωρίς να εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστικά υποστήριξη από το κράτος. Η κυβέρνηση οφείλει να τις στηρίξει οικονομικά και κοινωνικά. Τέλος, είναι σημαντικό να αποτυπωθεί πλήρως το πλήγμα σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών, ιδίως όσων είναι ταυτόχρονα και μητέρες, για να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν οι κατάλληλες πολιτικές στήριξής τους έστω και τώρα. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, δεν επιτυγχάνεται με «επετειακές» ανακοινώσεις όπως πριν λίγες ημέρες με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, αλλά κάθε πολιτική που σχεδιάζεται οφείλει να συνεκτιμά και τις διαστάσεις της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και να προσαρμόζεται ανάλογα. Σε όλο αυτό το διάστημα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο. Έστω και τώρα οφείλει να πάρει μέτρα για να τις στηρίξει και να αναστρέψει όσο είναι εφικτό τις συνέπειες που υπέστησαν ειδικά οι μητέρες εργαζόμενες».


Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.