Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΤΟΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Φορέων,

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την συμμετοχή σας στη σημερινή μας διαδικασία και συζήτηση.

Σε μια δύσκολη εποχή για την επικοινωνία μας, αξιοποιούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας, για να συζητήσουμε τα κρίσιμα θέματα για το «σήμερα και το αύριο» της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Είμαστε πάντα σε ανοιχτή γραμμή με τους ανθρώπους της παραγωγής, της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων, της επιστήμης, και προσπαθούμε με κάθε ευκαιρία να συνδιαμορφώνουμε μέσα από τον διάλογο τις θέσεις, τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες μας.

 

 

Πριν έρθω στα θέματα της Οικονομίας και της ανάπτυξης, είναι αναγκαίο να αναφερθώ στο μείζον θέμα που απασχολεί τη ζωή και την καθημερινότητα μας, στο θέμα της πανδημίας.

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και το ΕΣΥ έφτασε στο όρια του, όπως και οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της, σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η αλήθεια παρά την προπαγάνδα.

Απέτυχε να πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της.

Με τις συνεχείς παρεμβάσεις Κυβερνητικών στελεχών, δίχασε την επιτροπή των επιστημόνων και κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τώρα μπροστά στα δύσκολα ουσιαστικά παραιτείται από την ευθύνη της να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Πάρτε τα self tests και βγάλτε τα πέρα.

Κανένας έλεγχος και κανένα μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού.

Μόνο εμπόριο ελπίδας που δεν δίνει λύσεις.

Εμείς έχουμε παρουσιάσει από την αρχή της πανδημίας συγκεκριμένες προτάσεις. Προτείναμε σχέδιο για να προστατέψουμε την ζωή των πολιτών, ζητήσαμε την διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου με συνεννόηση.

Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην ανταποκριθεί. Δεν αξιοποίησε ούτε καν την μαύρη εμπειρία στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ.

 

 

 

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψιν φυσικά ότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2021 δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

 

Έγκαιρα έχουμε επισημάνει ότι τα μέτρα στήριξης που παίρνει η Κυβέρνηση, όχι μόνο είναι ανεπαρκή, όχι μόνο δεν επικεντρώθηκαν στους μικρομεσαίους, στους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και όσους έχουν ανάγκη, αλλά και δεν προσφέρουν αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Τώρα ξεκινούν με το εργασιακό νομοσχέδιο που προαναγγέλλουν την επίθεση στους εργαζομένους.

Αφαιρεί πια την συλλογική διαπραγμάτευση, οδηγεί απροστάτευτο τον εργαζόμενο σε ωράριο-λάστιχο και στην ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου, και μάλιστα με απλήρωτες υπερωρίες.

Ο κ. Μητσοτάκης εξοφλεί τα γραμμάτια που προεκλογικά ανέλαβε, για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάνει πράξη το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.

Το νομοσχέδιο αυτό που αποτελεί τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και αποτυπώνει ανάγλυφα τη συντηρητική της αντίληψη, θα συναντήσει την καθολική αντίδραση μας, με πρωτοβουλίες μέσα και έξω από την Βουλή.

 

Ο κ. Μητσοτάκης έταξε άλμα δεκαετίας, αλλά σκοντάφτει στην καθημερινότητα σε κάθε δυσκολία.

Η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου, οι αποσπασματικές και καθυστερημένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, επαυξάνουν τις αρνητικές εξελίξεις, την ύφεση, το ιδιωτικό χρέος, το νέο έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία είναι υπαρκτή.

 

Οι πρόσφατες εξαγγελίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται. 

 

Θα επισημάνω ορισμένα σημεία για τις επιχειρήσεις:

 • Τα μέτρα δεν προσφέρουν προοπτική για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Απλά κρατούν το κεφάλι αυτού που κινδυνεύει να πνιγεί έξω από το νερό, προσωρινά.
  Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταφέρουν τις υποχρεώσεις - οφειλές λόγω της πανδημίας για το 2022. Αυτές είναι περίπου 1,5 δις ευρώ. Όμως το σύνολο των οφειλών σε εφορίες και ταμεία φθάνει στα 145 δις ευρώ. Πως θα πληρωθούν με τέτοια κρίση και ύφεση; Πως θα αγοράσουν νέο εμπόρευμα οι επιχειρήσεις;

 

 • Έπρεπε να υπάρχει γενναία ρύθμιση σε 120 δόσεις και κούρεμα 30% των οφειλών. 

 

 • Και επιδότηση του 100% των εισφορών όταν ανοίξουμε, για να αντέξουν οι επιχειρήσεις με ρήτρα απασχόλησης, για να αποφύγουμε τις μαζικές απολύσεις.

 

 • Για την τόνωση της ρευστότητας, χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για την εστίαση και το λιανεμπόριο, όπου το 70% θα είναι απευθείας ενίσχυση και μόνο το υπόλοιπο 30% με τη μορφή δανεισμού. Όπως πρέπει να ισχύσει και για όλες τις προηγούμενες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.

 

 • Όσον αφορά την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Γέφυρα, για να έχει νόημα, πρέπει να μην αφεθούν ασύδοτες οι τράπεζες να θέτουν πρόσθετους όρους. Και να απλώσουν οι δόσεις  υποχρεωτικά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

 

 • Αναγκαίο είναι επίσης να συνεχιστεί η αναστολή των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας όπως επίσης και η αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου, μέχρι το τέλος του έτους. 

 

 

Επιπλέον, δεν έχουμε ακούσει τίποτα για τους εργαζόμενους και τους αγρότες.

 • 600.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με 534 ευρώ.
 • Πολλοί από αυτούς ζουν για μήνες με τα 534, αλλά οι υποχρεώσεις τρέχουν. Έχουμε προτείνει να καλυφθούν με το 100% του μισθού τους από το κράτος (με όριο τα 1000 ευρώ) και να γίνει ρύθμιση και κούρεμα των υποχρεώσεων τους.
 • 350.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ μένουν ακόμη, και εδώ και μήνες, χωρίς καμία κάλυψη. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση.

 

Οι προτάσεις που και σήμερα καταθέτουμε είναι απαραίτητες για να μείνει ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Γιατί το νέο δεν χτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις η πορεία της ανάκαμψης και θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο.

 

Η Κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. την χρήση μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Όπως ήδη ετοιμάζεται ο Ντράγκι στην Ιταλία και ο Μακρόν στη Γαλλία.

 

 

Έρχομαι στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά το διάλογο.

Έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε., αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.

 

• Είναι ένα σχέδιο που παραθέτει επενδύσεις και έργα χωρίς ιεράρχηση, χωρίς να αναλύεται τι εξυπηρετεί το καθένα, ποιος είναι ο στόχος του.

• Απουσιάζει κάθε σύνδεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τους άλλους διαθέσιμους πόρους, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 21-27, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

• Δεν συνοδεύονται τα έργα που προβλέπονται με δείκτες απόδοσης για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη και κυρίως για την δημιουργία θέσεων εργασίας.

• Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, για την στήριξη της Ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας. Ακόμη και για την Εθνική Άμυνα σε μια κρίσιμη περίοδο, μένουμε μόνο στις παραγγελίες από τις άλλες χώρες.

• Απουσιάζει κάθε αναφορά για την στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, δεν περιλαμβάνονται εμβληματικά έργα για τον Τουρισμό, υπάρχει έλλειμμα για την βιώσιμη στροφή του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ είναι πολύ μικρές οι επενδύσεις για την έρευνα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια.

• Εκεί που πλήρως αποκαλύπτεται το συντηρητικό ιδεολογικό πρόσημο της Κυβέρνησης και του προγράμματος της είναι τα θέματα της Υγείας. Για το ΕΣΥ προβλέπονται μόνο 317 εκατομμύρια για 120 Νοσοκομεία σε βάθος 6ετίας και 273 εκατ. για την ΠΦΥ για το ίδιο χρονικό διάστημα. Από ένα συνολικό ύψος 70 δις ευρώ από όλα τα Ταμεία. Πολύ λίγα, ανεπαρκή για μια ουσιαστική αλλαγή. Καμία σχέση με την προοπτική ενός νέου ΕΣΥ.

  

 

Εμείς λέμε ότι υπάρχει η εναλλακτική λύση, που μπορεί να εκφράσει την προοδευτική αντίληψη για την επόμενη μέρα της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

 

Ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας που επεξεργάστηκε ειδική επιτροπή με επιστήμονες, ειδικούς και πολιτικά στελέχη, πάντα μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

Ο δικός μας στόχος βασίζεται στη λογική: «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».

Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.

Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία.

Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και την πράσινη οικονομία.

Προτεραιότητα μας, επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική παραγωγή.

Λέμε όχι στο μοντέλο «εισαγωγές και κατανάλωση».

Για εμάς μεγάλα έργα, δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες, με συμπράξεις και κοινοπραξίες.

Στρατηγικός μας στόχος είναι η πλήρης απασχόληση.

Με στόχο, τα 70 δις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να αφορούν τους πολλούς.

 

Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :

Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. (20% του προγράμματος)

Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά, και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα σε μια διετία από τώρα(10% του προγράμματος)

 

Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία, εστιάζοντας:

 • Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.
 • Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
 • Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους, με πλήρη διαφάνεια στις λειτουργίες του.
 • Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.

Με την διάθεση του 20% του Προγράμματος μέσα σε μια 3ετία.

 

Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση, με εξαγωγικό προσανατολισμό που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα, αλλά και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία.

Με αιχμές την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές Τουρισμού, το μετασχηματισμό, τη δικτύωση και συνεργασία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή.

Με την διάθεση του 50% του Προγράμματος, μέσα στην επόμενη 3ετία.

  

 

Το δικό μας Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς. Πρώτα και κυρία στο κράτος.

Με στόχο την αποκομματικοποίηση του, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού, την ανταπόκριση στις ανάγκες επιχειρήσεων και πολιτών.

Την διαφάνεια σε κάθε λειτουργία του.

Την ουσιαστική αποκέντρωση του.

Αλλά και στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, επανένταξης των ανέργων.

Επιτάχυνση της λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Σύγχρονο, τολμηρό, σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Που στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση. Και αξιοποιεί την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

 

 

Πριν κλείσω, όπως ανέφερα και στην αρχή, σκοπός της σημερινής μας συζήτησης είναι να ανοίξουμε το διάλογο για την παρουσίαση της δικής μας πρότασης για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό όμως που είναι για εμάς και το βασικό ζητούμενο, είναι η καθετοποίηση της πρότασης μας, προκειμένου να συμπεριλαμβάνει και να καλύπτει τις ανάγκες και των τοπικών κοινωνιών, του νομού Σερρών, τα μεγάλα έργα ανάπτυξης και υποδομών, για τα οποία περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις και επισημάνσεις.

 

 

Εμείς, λοιπόν, ζητάμε να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί, το θέμα του Ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.

Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Και ακριβώς για αυτόν το λόγο, δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως ο ίδιος κρίνει. Γιατί αφορά το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό, ο δικός μας στόχος είναι να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, έναν δημόσιο διάλογο που θα απαντάει πραγματικά στα προβλήματα της. Που θα περιγράφει την αντίληψη μας για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Και που θα μπορεί να πείσει ότι αυτή είναι ένας στόχος ρεαλιστικός, που θέλουμε, και μπορούμε να κάνουμε πράξη. 


Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.