Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Λευτέρης Αβραμάκης: «Νέο χαράτσι στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει η κυβέρνηση με το Ταμείο Ανάκαμψης»

Αναρτήθηκε: Apr 22, 2021 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 144 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Σοβαρά ερωτήματα για το τι επιφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θέτουν με Ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 577/5978/14.04.2021) 46 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ με την παράλληλη μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), θα προκαλούσε έλλειμα στο Λογαριασμό που η ΝΔ παρέλαβε πλεονασματικό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρατηρείται λοιπόν το παράδοξο, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν από τον Σεπτέμβριο του 2019 ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα και ενώ έχει επιβληθεί πράσινο τέλος στο πετρέλαιο κίνησης από 1/1/2021, ο Λογαριασμός ΕΛΑΠΕ να είναι ελλειμματικός και η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο τέλος υπέρ ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ).

Συγκεκριμένα στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται ο διαχωρισμός του ΕΛΑΠΕ σε «κακό» και «καλό», δημιουργώντας de facto, συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, καθώς οι νέοι επενδυτές θα υπάγονται στο νέο ΕΛΑΠΕ, ενώ ο παλιός θα λειτουργεί περίπου ως «bad bank». Εκτός δηλαδή από την «έκτακτη» εισφορά για το 2020 που επιβλήθηκε σε έργα ΑΠΕ, με σταθερές τιμές, που έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, η κυβέρνηση ΝΔ θέλει να εντάξει αυτές τις επενδύσεις ΑΠΕ στον «κακό» ΕΛΑΠΕ. Ο «καλός» ΕΛΑΠΕ θα ξεκινήσει από μηδενική βάση καθαρός από ελλείμματα, στον οποίο θα ενταχθούν έργα που εισέρχονται στο σύστημα μετά την 01.01.2021 και τα μελλοντικά ελλείμματα αυτού του ΕΛΑΠΕ θα καλύπτονται σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΕΝ από ένα νέο ρυθμιζόμενο δυναμικό έσοδο. Το νέο χαράτσι θα αυξομειώνεται, θα έχει τη μορφή τέλους αντίστοιχου με το υφιστάμενο ΕΤΜΕΑΡ και, άρα, θα επιβαρύνει τους τελικούς καταναλωτές ρεύματος. Το νέο μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2022.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Όσο αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο εκμηδενίζονται οι απορίες για τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε να ετοιμάσει αυτό το σχέδιο ερήμην του ελληνικού λαού, των κοινωνικών εταίρων και του Κοινοβουλίου. Είναι πραγματικά τραγικό σε ένα σχέδιο που υποτίθεται θα αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να επουλωθούν οι οικονομικές τουλάχιστον πληγές της πανδημίας, να περιλαμβάνονται νέα χαράτσια, νέοι έμμεσοι φόροι σε βάρος όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Το μοναδικό αυτό «επίτευγμα» της κυβέρνησης έρχεται ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ και επέβαλε το πράσινο τέλος στο πετρέλαιο για να καλύψει τα ελλείματα του ΕΛΑΠΕ που η ίδια δημιούργησε. Με τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών να έχουν υποστεί τεράστια μείωση εισοδημάτων τον τελευταίο χρόνο, η κυβέρνηση για να καλύψει την δική της ανικανότητα ετοιμάζεται να επιβάλλει νέο χαράτσι σε όλους. Πέραν των άλλων συνεπειών που θα έχει η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, θα προκαλέσει και επιπρόσθετη αύξηση του κόστους παραγωγής, επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις ακόμα και στα βασικά είδη μειώνοντας ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών»


Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.