Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Λευτέρης Αβραμάκης: «Να στηριχθούν οι βαμβακοπαραγωγοί και να προστατευτούν από τις χαμηλές τιμές»

Αναρτήθηκε: Dec 14, 2020 από serrestv2 στην κατηγορία: Αγροτικά Πολιτικά προβολές: 296 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Το ζήτημα των υπερβολικά χαμηλών τιμών του βαμβακιού, στις οποίες καλούνται να παραδώσουν το προϊόν τους οι Έλληνες παραγωγοί, ανέδειξαν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 2461/08.12.2020) 25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές τονίζουν ότι είναι τεράστιο το οικονομικό πλήγμα για τους βαμβακοπαραγωγούς που καλούνται να δώσουν το βαμβάκι τους στους εκκοκιστές σε τιμές 35 – 40 λεπτά το κιλό, δεδομένου του υψηλού κόστους παραγωγής. Οι χαμηλές τιμές για το βαμβάκι  έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία των καλλιεργητών για αύξηση της αποδοτικότητας της βαμβακοκαλλιέργειας λόγω της χρήσης ποιοτικού βαμβακόσπορου που χρησιμοποιήθηκε με την καθοδήγηση των εκκοκιστών.

Οι Βουλευτές υποστηρίζουν, ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία δεν εφαρμόζει  την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθ. 1602/139488/4-7-2019 (ΦΕΚ 2769Β 2019) της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία από το 2020 τίθενται κανόνες για την εμπορική διαχείριση του προϊόντος, προκειμένου να προστατεύονται οι βαμβακοπαραγωγοί μεταξύ άλλων και με τις υποχρεωτικές συμβάσεις για την πώληση σύσπορου βάμβακος και την υποχρεωτική ανάρτηση στα εκκοκκιστήρια της διεθνούς τιμής βάμβακος σε εμφανές σημείο. Η μη εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εξακολουθούν να παραμένουν «έρμαια» στα χέρια των εκκοκκιστών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η βαμβακοκαλλιέργεια καλύπτει σχεδόν το 50% των αρδευόμενων αροτραίων καλλιεργειών της χώρας και συνολικά 2,5 εκατ στρέμματα, αλλά και ότι είναι ένα προϊόν που σχεδόν στο σύνολό τους εξάγεται και συντηρεί περισσότερες από 100.000 οικογένειες στην Ελλάδα, οι Βουλευτές ζητούν να ενισχυθούν οικονομικά οι βαμβακοκαλλιεργητές αλλά και να εφαρμοστούν οι κανόνες και οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου οι καλλιεργητές βάμβακος να αρχίσουν να εισπράττουν ανάλογα με την ποιότητα της καλλιέργειας και το κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η καλλιέργεια των βαμβακιών είναι από τις σημαντικότερες παραγωγές του Νομού Σερρών. Οι χαμηλές τιμές που αναγκάζονται να αποδεχτούν οι αγρότες για το βαμβάκι τους παρά το ότι έχουν βελτιώσει σημαντικά το προϊόν, πρέπει να αντιστραφεί. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε το πλαίσιο που εξασφαλίζει την δίκαιη τιμή για τους αγρότες. Το πλαίσιο αυτό δεν εφαρμόζεται με πρόσχημα την πανδημία και οι βαμβακοκαλλιεργητές παραμένουν έρμαια των εκκοκιστών χωρίς κανείς να παρεμβαίνει και να ελέγχει την όλη διαδικασία. Το ζήτημα δεν είναι απλώς να διατίθεται το προϊόν για να κινείται η αγορά όπως υποστηρίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ζήτημα είναι οι αγρότες να εισπράτουν αυτά που αξίζει το προϊόν τους μετά και την ποιοτική του αναβάθμιση, να εφαρμόζονται οι κανόνες και να αρχίσει επιτέλους η αγροτική οικογένεια στο Νομό Σερρών και σε όλη τη χώρα να εισπράττει την αναλογία της υπεραξίας των προϊόντων που δικαιούται. Ο Νομός Σερρών βρίσκεται αντιμέτωπος με μια οικονομική καταστροφή λόγω της πανδημίας και η κυβέρνηση επιτρέπει την περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων των αγροτών με την επιτελική της ανικανότητα να διασφαλίσει την τήρηση των θεσπισμένων κανόνων. Απαιτούμε να στηριχθούν οικονομικά οι βαμβακοκαλλιεργητές και να σταματήσει η πολιτική συρρίκνωσης των εισοδημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.»Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.