Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η ΝΔ μεθοδεύει την βίαιη ανατροπή των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης όπως αποκαλύπτει η Έκθεση Πισσαρίδη»

Αναρτήθηκε: Dec 10, 2020 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 246 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Πενήντα ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, για τα όσα περιλαμβάνονται στην Έκθεση Πισσαρίδη σχετικά με τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η ένοχη σιωπή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας για τα όσα προτείνει η έκθεση Πισσαρίδη για το ασφαλιστικό σύστημα σε συνδυασμό με την προφανή κυβερνητική επιλογή να υιοθετηθεί η Έκθεση ως βασική πολιτική κατεύθυνση αναδιοργάνωσης της ελληνικής οικονομίας, οδηγούν 200000 εργαζόμενους στην αναγκαστική επιλογή της πρόωρης συνταξιοδότησης, προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στην «αναμενόμενη κατάργηση των επιλογών πρόωρης συνταξιόδοτησης μετά το 2022».

Συγκεκριμένα οι Βουλευτές υποστηρίζουν ότι:

-Η «Έκθεση Πισσαρίδη», σύμφωνα με την οποία «αναμένεται ότι έως το 2022, οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών)»  προκάλεσε ανησυχία και αναταραχή σε 200.000 εργαζομένους – υποψηφίους συνταξιούχους.

- Η Έκθεση είτε αγνοεί τι ισχύει σήμερα, είτε γνωρίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης και προετοιμάζει το έδαφος σε σχέση με την κατάργηση των μεταβατικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισχύουν ήδη από την εφαρμογή του ν.4336/2015 και αναμένεται να δώσουν τη δυνατότητα σε 200.000 ασφαλισμένους, να βγουν στη σύνταξη, πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους, τα επόμενα έτη. Ήδη, το τέως ΙΚΑ, πριν την συγχώνευση του στον e-ΕΦΚΑ, είχε λάβει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα, με την εγκύκλιο 52/2015, όπου ρητά αναφέρει ότι  «σε περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους πίνακες (ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΚΑΙ 2) περί μεταβατικών ορίων συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται αυτό το νέο όριο ηλικίας.»

- Δεδομένου ότι ο Υπουργός Εργασίας τηρεί «σιγήν ιχθύος» για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, καθώς σε περίοδο κρίσης και αυξανόμενης ανεργίας το ενδεχόμενο κατάργησης των μεταβατικών ορίων ηλικίας θα οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους στην έξοδο στη σύνταξη υπό τον φόβο μήπως «εγκλωβιστούν» από το 2022 και μετά.

Οι Βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό Εργασίας να ξεκαθαρίσει άμεσα και επίσημα εάν συμμερίζεται την εσφαλμένη αναφορά στην Έκθεση Πισσαρίδη ότι έως το 2022 οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών) ή επιβεβαιώνει ότι τα μεταβατικά όρια ηλικίας για όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης εξακολουθούν να ισχύουν και μετά το 2022, όπως ρητώς είχε αποτυπωθεί σε υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους το 2015.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Για μια ακόμη φορά η ΝΔ επιχειρεί να ανατρέψει τις ζωές και τις προσδοκίες χιλιάδων εργαζομένων. Η προσπάθεια διάλυσης του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τις μεγάλες πολυεθνικές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, περνάει και μέσα από την βίαιη ανατροπή των μεταβατικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Με την εργασιακή νομοθεσία να έχει γίνει λάστιχο, με τα εργασιακά δικαιώματα να αναστέλλονται ή να καταργούνται και με τα εισοδήματα των εργαζομένων να έχουν μειωθεί σημαντικά, η Έκθεση Πισσαρίδη αποκαλύπτει την «αναμενόμενη κατάργηση των επιλογών πρόωρης συνταξιοδότησης». Το Υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά οφείλουν να απαντήσουν από που προκύπτει η «αναμενόμενη κατάργηση» δεδομένου ότι έως σήμερα ισχύουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που εκτείνονται και πέραν του 2022 για όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Όπως ακριβώς και στην περίοδο 2012 – 2014, η ΝΔ συνεχίζει να επικαλείται τρίτους προκειμένου να επιβάλλει τις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της. Σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και πλεονασματικό μετά από δεκαετίες συνεχών ελλειμμάτων. Η όποια προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύσει τις προσδοκίες και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων θα ανατραπεί. Επιτέλους η ΝΔ πρέπει να καταλάβει και να αποδεχτεί ότι δεν διαχειρίζεται τα προσωπικά της περιουσιακά στοιχεία αλλά την περιουσία του ελληνικού λαού. Επιτέλους η ΝΔ πρέπει να καταλάβει ότι οι πολιτικές αφορούν ανθρώπους και οι ανατροπές που φέρνει αφορούν ανθρώπινες ζωές. Η νέα αυτή  μεθόδευση σε βάρος των ασφαλισμένων θα ανατραπεί».

Αναλυτικά η ερώτηση

 

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: Οι αναφορές στην έκθεση Πισσαρίδη οδηγούν 200.000 εργαζομένους σε συνταξιοδότηση, υπό τον φόβο «εγκλωβισμού» μετά το 2022.

 

Η «Έκθεση Πισσαρίδη» προκάλεσε ανησυχία και αναταραχή σε 200.000 εργαζομένους – υποψηφίους συνταξιούχους και ειδικότερα η αναφορά: «Ένα θέμα το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση»…. «Με βάση τις αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται ότι έως το 2022, οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών). Δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων για την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να επανεισαχθούν εξαιρέσεις από αυτούς τους καθολικούς κανόνες.» (σελ.109).

Η Έκθεση είτε αγνοεί τι ισχύει σήμερα, είτε γνωρίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης και προετοιμάζει το έδαφος σε σχέση με την κατάργηση των μεταβατικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισχύουν ήδη από την εφαρμογή του ν.4336/2015 και αναμένεται να δώσουν τη δυνατότητα σε 200.000 ασφαλισμένους, να βγουν στη σύνταξη, πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους, τα επόμενα έτη. Ήδη, το τέως ΙΚΑ, πριν την συγχώνευση του στον e-ΕΦΚΑ, είχε λάβει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα, με την εγκύκλιο 52/2015, όπου ρητά αναφέρει ότι  «σε περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους πίνακες (ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΚΑΙ 2) περί μεταβατικών ορίων συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται αυτό το νέο όριο ηλικίας.»

Ο Υπουργός Εργασίας τηρεί «σιγήν ιχθύος» για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, καθώς σε περίοδο κρίσης και αυξανόμενης ανεργίας το ενδεχόμενο κατάργησης των μεταβατικών ορίων ηλικίας θα οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους στην έξοδο στη σύνταξη υπό τον φόβο μήπως «εγκλωβιστούν» από το 2022 και μετά.

 Η «ζημιά» όμως έχει ήδη γίνει με την δημοσιοποίηση της έκθεσης, καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι σπεύδουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, γεγονός που θα αυξήσει και την σχετική συνταξιοδοτική δαπάνη, οδηγώντας στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που αναφέρει ότι επιδιώκει η «Επιτροπή Πισσαρίδη». Εξάλλου, έχει αποδειχθεί ότι με τη μείωση των ορίων ηλικίας βραχυπρόθεσμα δεν περιορίστηκε η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός Εργασίας:

Συμμερίζεται την εσφαλμένη αναφορά στην Έκθεση Πισσαρίδη ότι έως το 2022 οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών) ή επιβεβαιώνει ότι τα μεταβατικά όρια ηλικίας για όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης εξακολουθούν να ισχύουν και μετά το 2022, όπως ρητώς είχε αποτυπωθεί σε υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους το 2015;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη - Ελένη

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζαχαριάδης Κώστας

ΖεϊμπέκΧουσεϊν

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

ΣκούφαΜπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τζάγκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

 


Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.