Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Λευτέρης Αβραμάκης: «Να σταματήσει η κυβέρνηση να χαρίζει χρήματα του ελληνικού λαού με απευθείας αναθέσεις και αδιαφανείς διαδικασίες»

Αναρτήθηκε: Dec 4, 2020 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 210 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Πενήντα πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή καταγγέλλοντας την συνεχιζόμενη επί εννέα μήνες κυβερνητική τακτική των απευθείας αναθέσεων και πλήρους αδιαφάνειας.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση υπογράφει συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ακόμα και για προμήθειες που δεν δικαιολογούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιλέγει εταιρίες που έχουν συσταθεί ελάχιστες ημέρες πριν από την υπογραφή της σύμβασης με ελάχιστο κεφάλαιο για τις ανάγκες κάλυψης των αναγκών διαφόρων υπηρεσιών, αναθέτουν προμήθειες σε εταιρίες άσχετου αντικειμένου που ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν την ανάθεση τροποποιούν το κατασταστικό τους για να καλύπτει και το ζητούμενο αντικείμενο, με αποτέλεσμα να προμηθεύεται το κράτος κρίσιμο υγειονομικό υλικό χωρίς να πληρούνται οι ελάχιστες εγγυήσεις ποιότητας και επιμελούς εκτέλεσης των συμβάσεων, γεγονός που εκτός των άλλων, θα μπορούσε να εγκυμονεί προφανείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, οι Βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αναγάγει σε επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας προμήθειες που καμία σχέση δεν έχουν με την υγειονομική προστασία του πληθυσμού. Εκτός αυτού, υποστηρίζουν ότι δεν δικαιολογείται κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ήταν αναμενόμενο να μην έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την κεντρική διαχείριση των προμηθειών με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων και των διαφορετικών τιμών για τα ίδια προϊόντα ανά φορέα, αλλά και το καινοφανές να μην αναλαμβάνουν εξειδικευμένες εταιρίες τις σχετικές προμήθειες αλλά εταιρίες που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν υπήρχαν ή ασχολούνταν με εντελώς άσχετο αντικείμενο εργασιών.

Ακόμα όμως και με τις διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων φαίνεται ότι προκύπτουν και ζητήματα νομιμότητας, αφού το Υπουργείο Υγείας εισήγαγε εσπευσμένα διάταξη για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας, ανεξαρτήτως διενέργειας του προβλεπόμενου προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων σε εταιρίες φίλων και κολλητών που δεν έχουν και καμία σχέση με το αντικείμενο που προμηθεύουν το δημόσιο, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Οι Υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν να πειθαρχήσουν σε κανόνες και να σέβονται τα χρήματα του ελληνικού λαού. Δεν νοείται εννέα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας να επικαλούνται ακόμα τις έκτακτες συνθήκες και να αναθέτουν συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ημέτερους. Δεν μπορεί να μην διαχειρίζονται μέσω ενός φορέα κεντρικά τις προμήθειες για να πετύχουν καλύτερες τιμές, αλλά να επιλέγουν εταιρείες που ιδρύονται ή τροποποιούν το αντικείμενο τους λίγες ημέρες πριν για να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση που έχει μεγεθύνει με τις πολιτικές της την οικονομική ύφεση είναι έκθετη και για τη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού και θα λογοδοτήσει, όσες τροπολογίες εκ των υστέρων νομιμοποίησης δαπανών και αν εγκρίνει. Το κράτος δεν είναι ιδιοκτησία τους, τα χρήματα των Ελλήνων δεν είναι δικά τους λεφτά. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της αδιαφάνειας και των απευθείας αναθέσεων».


Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.