Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Λευτέρης Αβραμάκης: «Αύξηση των φορολογικών εσόδων και μείωση των δαπανών για υγεία και κοινωνικό κράτος επιδιώκει η κυβέρνηση εν μέσω μεγάλης και απρόβλεπτης ύφεσης»

Αναρτήθηκε: Nov 25, 2020 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 164 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Με αφορμή τον Προϋπολογισμό του 2021, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,6 δις το 2021 εκτιμώντας ότι αυτά θα ανέλθουν στα 47,8 δις ευρώ έναντι των 44,2 δις που εκτιμά ότι θα συγκεντρώσει το 2020. Εκτιμά δηλαδή ότι θα εισπράξει 3,6 δις ευρώ περισσότερα χρήματα από φόρους παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορολογούμενων έχουν μειωθεί σημαντικά το 2020 λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι ο ΕΦΚΑ θα εισπράξει περίπου 1 δις ευρώ περισσότερα, ενώ οι εισφορές των ασφαλισμένων υπέρ υγείας θα αυξηθούν κατά 220 εκατ. ευρώ, σε μια στιγμή που όλα τα δεδομένα συνηγορούν σε περαιτέρω διόγκωση της ανεργίας τους επόμενους τουλάχιστον μήνες.

Αντίθετα, και παρά το ότι αναμένει αύξηση των φορολογικών εσόδων και των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, προβλέπει τη μείωση των δαπανών για το κοινωνικό κράτος μειώνοντας τις δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας κατά 2 δις και του Υπουργείου Υγείας κατά 600 εκατ περίπου. Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται τη στιγμή που μειώνονται δραματικά τα έσοδα του ΟΑΕΔ, ενώ αυξάνονται οι δαπάνες του λόγω της διόγκωσης της ανεργίας. Προβλέπει αύξηση εσόδων (φορολογικών και ασφαλιστικών) ενώ μειώνονται τόσο οι μισθοί όσο και ο τζίρος των επιχειρήσεων. Προβλέπει αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων του ΕΦΚΑ τη στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται, οι ασφαλισμένοι μειώνονται, οι εκκρεμείς συντάξεις υπολογίζονται σε περίπου 360.000 και αυξάνονται κάθε μήνα.

Σε μια περίοδο που η πανδημία κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους η κυβέρνηση επιμένει να προωθεί τις νεοφιλελεύθερες επιταγές συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους. Σε μια περίοδο που χιλιάδες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο, χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν και χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν υποστεί μείωση μισθών και δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις, η κυβέρνηση περιμένει αύξηση των εσόδων του κράτους.

Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που θα αυξήσει τις εισοδηματικές ανισότητες και θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ή βοηθήματα ανεργίας, αναπηρίας, ασθένειας, κα)  Παρά το γεγονός ότι αυτός ο Προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί πολύ σύντομα λόγω των οικονομικών εξελίξεων, αποκαλύπτει την εμμονική προσήλωση της κυβέρνησης στη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, στην εξάλειψη του κοινωνικού μισθού, στην περαιτέρω αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και στη μετάβαση σε ένα μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης όπου θα υπερισχύει ο κανόνας «ότι πληρώνεις παίρνεις» ακόμα και στην εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών, όπως οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας, παιδείας και οι υπόλοιποι θεσμοί κοινωνικής συνοχής.

Όπως άλλωστε καταδεικνύει και η έκθεση Πισσαρίδη, η βασική πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, η εξαφάνιση του κοινωνικού μισθού και η προσαρμογή συνολικά της ελληνικής οικονομάς στα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. Το επόμενο διάστημα οι προοδευτικές δυνάμεις, οι εργαζόμενοι, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι αυτοπασχολούμενοι επιστήμονες, οι άνεργοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να δώσουμε από κοινού μάχες για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αποτελέσουμε τα βολικά θύματα μιας πολιτικής που επιβάλλει τη συγκέντρωση των κερδών της ανάπτυξης στα χέρια λίγων και την διασπορά των ζημιών της κάθε κρίσης στους πολλούς».
Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.