Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Λευτέρης Αβραμάκης: «Να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της ολιγωρίας και της αποτυχίας της κυβέρνησης να θωρακίσει το σύστημα υγείας που είχε ως συνέπεια να οδηγηθούμε στο 2ο lockdown»

Αναρτήθηκε: Nov 20, 2020 από serrestv2 στην κατηγορία: Πολιτικά προβολές: 109 Tags (Λέξεις κλειδιά): Λευτέρης Αβραμάκης
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Με τρεις ερωτήσεις οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, αναδεικνύουν τα κρίσιμα λάθη, την ολιγωρία και την ανικανότητα της κυβέρνησης σε ότι αφορά την ενίσχυση και τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προκειμένου αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί στις αναμενόμενες έντονες πιέσεις που υφίσταται σήμερα. Η μη έγκαιρη και αποτελεσματική ενίσχυση συνολικά των Νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας οδήγησε τελικά στο δεύτερο lockdown με άγνωστες ακόμα τις πραγματικές οικονομικές συνέπειες σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 339/1442/04.11.2020) αναφέρουν ότι στις 3.11.2020, ημέρα που Θεσσαλονίκη και Σέρρες τίθενται σε καθεστώς lockdown, η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για 209 κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ-COVID εκ συνόλου 331 λειτουργικών κλινών ΜΕΘ-COVID σε όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός των συνολικά διαθέσιμων ΜΕΘ –COVID έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκατοντάδες δωρεές ιδιωτών και φορέων ήδη από το Μάρτιο του πρώτου lockdown καταδεικνύοντας δυστυχώς την προκλητική ανικανότητα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το σύνολο των χορηγιών που έγινε ακριβώς για να αποφευχθεί μια δεύτερη αναστολή της οικονομικές δραστηριότητας. Όπως μάλιστα καταγγέλλεται δεκάδες είναι οι ιδιώτες που έκαναν δωρεά και σε αναζήτηση της τύχης του εξοπλισμού που διέθεσαν στο σύστημα υγείας πληροφορούνται ότι αυτός βρίσκεται στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας. Οι Βουλευτές ζητούν να κατατεθεί και η αλληλογραφία με την εταιρία DELOITE η οποία ανέλαβε αφιλοκερδώς τον συντονισμό όλων αυτών των δωρεών. Ζητούν επίσης να ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας για τις νέες προσλήψεις που έκανε για τη στελέχωση των δωρισμένων κλινών ΜΕΘ, για τη διάθεση του σχετικού εξοπλισμού σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και τον κατάλογο με το σύνολο των ΜΕΘ που προέρχονται από δωρεές και έχουν ενταχθεί πλήρως στο σύστημα για τις ανάγκες των πολιτών.

Ακολούθως με άλλη ερώτησή τους οι Βουλευτές αναφέρονται στην προκλητική ανικανότητα της κυβέρνησης να δρομολογήσει τις αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (Αρ. Πρωτ. 362/1727/13.11.2020). Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία, στις προγραμματικές της δηλώσεις δεσμεύτηκε για την άμεση πρόσληψη 2000 μόνιμων νοσηλευτών/τριων στο ΕΣΥ. Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας εξήγγειλε εκ νέου την «άμεση πρόσληψη» 1500 νοσηλευτών/τριών, δηλαδή 500 λιγότερους από όσους είχε εξαγγείλει πριν από την πανδημία και δεν έχουν προσληφθεί και μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα αποφεύγοντας επιμελώς να διευκρινίσει εάν πρόκειται για επιπλέον προσλήψεις έκτακτου προσωπικού ή για επανάληψη ουσιαστικά εξαγγελίας των ίδιων προσλήψεων που δεν γίνονται. Στις 13 Μαρτίου 2020 το Υπουργείο Υγείας εξαγγέλλει την ενίσχυση του ΕΣΥ με α) 15 εκατ € για προμήθεια υγειονομικού υλικού, β) 70 εκατ € για την πρόσληψη επαγγελματιών της υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, γ) πρόσθετες χρηματοδοτήσεις που θα ξεπερνούσαν τα 200 εκατ €. Στις 23 Μαρτίου 2020 το Υπουργείο δηλώνει ότι είχαν ήδη αναλάβει υπηρεσία 176 ιατροί, 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, αλλά είχαν ήδη τότε εγκριθεί άλλες 2.145 προσλήψεις. Επιπλέον στις 17 Απριλίου 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση -δια της έγκρισης από τους Ευρωβουλευτές - κινητοποίησε επιπλέον € 3,08 δισ. για τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς που έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα του φετινού (τρέχοντος έτους 2020) προϋπολογισμού ήταν:  € 2,7 δισ. στο Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, και  € 380 εκατ. στο αποθεματικό ιατρικού εξοπλισμού rescEU (ευρωπαϊκό απόθεμα μέσων πολιτικής προστασίας που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την ικανότητα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών των κρατών μελών). Κατόπιν όλων αυτών των εξαγγελιών και των δεσμεύσεων αλλά και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Βουλευτές ζητούν την κατάθεση των αναλυτικών πράξεων της κυβέρνησης σε ότι αφορά την ενίσχυση του συστήματος υγείας ήτοι τον αριθμό των ιατρών και των νοσηλευτών που έχουν προσληφθεί, πόσοι από αυτούς είναι μόνιμοι, τον εξοπλισμό που έχει αγοραστεί από το Υπουργείο Υγείας, την αναλυτική κατανομή των νεοπροσλαμβανόμενων στα Νοσοκομεία όλης της χώρας και τα κονδύλια που τελικά διατίθενται στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Τέλος, μια άλλη πτυχή της μεγάλης πίεσης που ασκείται στα Νοσοκομεία της χώρας αναδεικνύουν με την Τρίτη κατά σειρά ερώτησή τους στη Βουλή οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Αρ. Πρωτ. 1771/16.11.2020). Συγκεκριμένα, επικαλούμενοι τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας ήδη από τους καλοκαιρινούς μήνες ότι είναι αναγκαίο να είναι διαθέσιμα έγκαιρα τα αντιγριπικά εμβόλια για τις ευπαθείς τουλάχιστον ομάδες πληθυσμού, διότι οι εξασθενημένοι οργανισμοί από την γρίπη θα έχουν πολλοί σοβαρές επιπλοκές στην περίπτωση που μολυνθούν και από τον κορονωϊό με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι δημιουργίας ασφυκτικών πιέσεων στο σύστημα υγείας και στις ΜΕΘ, εντούτοις μέχρι και το Νοέμβριο, 1,5 μήνα μετά την έναρξη της σχετικής συνταγογράφησης, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην διάθεση αυτών των εμβολίων στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να παραμένει ακάλυπτο.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η προσήλωση στην επικοινωνία και η προκλητική ανικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τελικά την υγειονομική κρίση, προκαλεί φόβο στην κοινωνία και δυστυχώς εκατοντάδες νεκρούς, σήμερα. Η κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει τις εκατοντάδες δωρεές ιδιωτών που έγιναν, απέτυχε να προσλάβει τους αναγκαίους ιατρούς και νοσηλευτές με αποτέλεσμα σήμερα να υπηρετούν λιγότεροι από όσοι υπηρετούσαν πριν από την πανδημία, απέτυχε να εξαλείψει πρόσθετους κινδύνους όπως η διασφάλιση του έγκαιρου εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων για την γρίπη. Μένει κολλημένη σε εξαγγελίες και αδυνατεί να υλοποιήσει έστω τις αυτονόητες ελάχιστες παρεμβάσεις ενίσχυσης των νοσοκομείων και προστασίας του πληθυσμού. Το μόνο που φαίνεται να επιτυγχάνει είναι την μεταφορά υπηρεσιών του δημοσίου συστήματος υγείας στον ιδιωτικό με διπλάσια μάλιστα αποζημίωση από όση απέδιδε πριν την πανδημία και από όση αποδίδουν ακόμα και σήμερα ιδιώτες και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Είναι αδιανόητο να παραμένει πολύτιμος ιατρικός εξοπλισμός στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας και να μην δίνεται αυτός στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, γιατί το «επιτελικό νεοφιλελεύθερο κράτος» του κ Μητσοτάκη δεν θέλει να προσλάβει ιατρούς και νοσηλευτές, δεν θέλει να βγει ενισχυμένο το ΕΣΥ από αυτή την υγειονομική κρίση, αλλά επιμένει στο μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μέσω συμπράξεων. Η κυβέρνηση αυτή είναι ανίκανη, επικίνδυνη και προκλητικά αδιάφορη για τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».


Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.