Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών : Όχι στη διάλυση της πρόνοιας!

Αναρτήθηκε: Sep 10, 2018 από serrestv2 στην κατηγορία: Κοινωνικά προβολές: 449 Tags (Λέξεις κλειδιά): Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών, Όχι στη διάλυση της πρόνοιας!
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Δηλώνουμε παρόν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ το Σάββατο 8/9 στις 18:00 στην Πλ. Αριστοτέλους. (Αναχώρηση στις 15:45 μπροστά από τα δικαστήρια)

Δελτίο Τύπου

 Η εισαγωγή της “λειτουργικότητας του αναπήρου” στα κριτήρια αξιολόγησης της αναπηρίας, συνδυαστικά με τη διατήρηση των ΚΕΠΑ, ξεμπροστιάζουν πλήρως τον αντιδραστικό χαρακτήρα της επιχειρούμενης κυβερνητικής μεταρρύθμισης στο Προνοιακό σύστημα της χώρας μας.

 

Από το 2010 που θεσμοθετήθηκαν, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) επιδιώκουντον περιορισμότων κρατικών παροχών προς τους ΑμεΑ. Οι επιτροπές των ΚΕΠΑ ακολουθώντας τις οδηγίες των ανωτέρων τους για αυστηρό περιορισμό των κρατικών δαπανών και έχοντας ως οδηγό τον κατάπτυστο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ),  ο οποίος θεσμοθετήθηκε με την ίδια λογική και αναθεωρείται διαρκώς σε όλο και αντιδραστικότερη κατεύθυνση, λειτουργούν ως ένα “ιατρικό” σφαγείο των ποσοστών αναπηρίας των συναδέλφων και κατ’ επέκταση των παροχών που θα έπρεπε να λαμβάνουν.

 

Σήμερα πλάι σε αυτό το “ιατρικό” σφαγείο συστήνεται και ένα  “κοινωνικό”.Από τούδε και στο εξής ο κάθε συνάδελφος, παράλληλα με την εξέταση από την επιτροπή των ΚΕΠΑ, καλείται να απαντά και σε μια σειρά ερωτήσεις που έχουν στόχο να αξιολογήσουν τη λειτουργικότητα του. Με βάση τις ερωτήσεις αυτές κρίνονται ως λειτουργικοί ακόμη και άνθρωποι που μπορούν να διεκπεραιώσουν πολύ στοιχειώδης λειτουργίες (π.χ αν κάποιος μπορεί να συγκεντρωθεί σε κάτι για 10 λεπτά), χωρίς ταυτόχρονα να λαμβάνεται υπόψιν το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να τις υλοποιήσουν (π.χ το υψηλό ποσοστό ανεργίας επηρεάζει καταλυτικά τον ανάπηρο που μπορεί να εργαστεί). Ως εκ τούτου αναμένεται νέα μαζική μείωση των ποσοστών αναπηρίας για χιλιάδες συναδέλφους.

 

Συνεπώς οι νέες αναδιαρθρώσεις στον τομέα της πρόνοιας, που όπως διαρκώς επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη δεν πρόκειται να κινηθούν εκτός των ορίων που θέτει η συμφωνημένη με τους δανειστές κεντρική δημοσιονομική πολιτική, δεναποσκοπούν να καταστήσουν το κράτος φιλικότερο προς τους ΑμεΑ, αλλά τους ΑμεΑ φιλικότερους προς το κράτος! Αρκεί απλά να θυμίσουμε, ότι κατ’ επιταγήν του τρίτου μνημονίου ηοποία μετεγγραφεί αυτούσια στην 2η αξιολόγηση προβλέπονται περικοπές στην πρόνοια ύψους 900 εκατ. Ευρώ.

 

Η επίτευξη αυτών των περικοπών αποτελεί τον οδηγό της κυβερνητικής Προνοιακής πολιτικής. Αντίστοιχα η “λειτουργικότητα του αναπήρου” και η ασάφεια του Άρθρου 215 του πρόσφατα ψηφισμένου Πολυνομοσχέδιου, ηοποία επιτρέπει στο υπουργείομε αποφάσεις και εγκυκλίους (οι οποίες δεν περνάνε από την Βουλή) να επανακαθορίζει τα κριτήρια απονομήςεπιδομάτων και συντάξεων, είναι μερικά από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί το ζητούμενο των περικοπών. Μένει να δούμε ποια θα είναι και τα υπόλοιπα κυβερνητικά εργαλεία το αμέσως επόμενο διάστημα, εκτός και αν οι δανειστές και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής αγοράς, που μέχρι σήμερα φωνασκούν υπέρ της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μέτρων που μειώνουν τις κρατικές δαπάνες,τελικά επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μεταθέσει για μετά τις εκλογές τη συγκρότηση τους.

 

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι οι φαμφάρες τις κυβέρνησης προς τους ΑμεΑ σχετικά με το δήθεν φιλολαϊκό και φιλοαναπηρικό χαρακτήρα της μεταμνημονιακής εποχής και της συντελούμενης επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, είναι υποκριτικές και αποσκοπούν στη δημιουργία ενός λανθάνοντος κλίματος κοινωνικής ευφορίας. Το τελευταίο είναι χρήσιμο στην κυβέρνηση τόσο για την απόσπαση της λαϊκής ανοχής στην πολιτική της, όσο και για την επερχόμενη εκλογική της μάχη.  

 

Η λιτότητα θα παραμείνει πραγματικότηταγια το λαό και τους ΑμεΑ, καθώς αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η επερχόμενη ανάπτυξη. Η τάση περιστολής των κρατικών δαπανών για τους κρίσιμους τομείς της υγείας-πρόνοιας-ασφάλισης θα συνεχιστεί, καθώς είναι αναγκαία για την επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία η χώρα έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές. Παράλληλα τα τεράστια κρατικά ποσά που θα δαπανηθούν για την τόνωση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (6,75 δις Ευρώ το 2018 και τα 7,3 δις ετησίως την περίοδο 2019-22) επιβεβαιώνουν πανηγυρικά πως η εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας και η όποια χαλάρωση του δημοσιονομικού ελέγχου δεν αφορά τα συμφέροντα των πολλών ανθρώπων που υποφέρουν οικονομικά, αλλά των λίγων που διατήρησαν τον πλούτο τους τα προηγούμενα χρόνια. 

 

Πρόσθετα η σύνδεση της ανάπτυξης με τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕυποχρεώνει τη χώρα να ξοδεύει ετησίως για λογαριασμό του ΝΑΤΟ το 2% του ΑΕΠ της (3,8 δις Ευρώ το 2017 - ποσό ίσο με αυτό που εξοικονόμησε το κράτος από την ψήφιση τωντελευταίων μέτρων). Το γεγονός αυτό πέρα από την οικονομική αιμορραγία που προκαλεί στο λαό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και από την άποψη ότι εμπλέκει όλο και πιο ενεργά τη χώρα στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις για τον έλεγχο της περιοχής μας.

 

Σε αυτά τα πλαίσια ο Σύλλογος μας καλεί όλους τους Συλλόγους ΑμεΑ της χώρας να απορρίψουν τα ψέματα της κυβέρνησης και να πάρουν πρωτοβουλίες με σκοπό την οργάνωση δράσεων – οι οποίες πρέπει να συντονιστούν πανελλαδικά- για την προστασία της πρόνοιας και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

 

Ο Σύλλογος μας καλεί το λαό να μετάσχει μαζικάστις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στις 8/9 με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

  

 Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.