Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ : Δώστε άμεσα λύση στο πρόβλημα των Μονοσυνταξιούχων

Αναρτήθηκε: May 15, 2018 από serrestv2 στην κατηγορία: Κοινωνικά προβολές: 273 Tags (Λέξεις κλειδιά): ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ, Δώστε άμεσα λύση στο πρόβλημα των Μονοσυνταξιούχων
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται χιλιάδες οδοντίατροι στην Ελλάδα, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έγιναν παραλήπτες ειδοποιήσεων για αναδρομικά χρωστούμενα ασφαλιστικών εισφορών, τις οποίες είχαν διακόψει. Το φλέγον ζήτημα των “Μονοσυνταξιούχων” αποτελεί ακόμη μια “καυτή πατάτα” που ταλανίζει τον κλάδο και σε αυτό το πλαίσιο, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, απέστειλε έγγραφο προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, ζητώντας άμεση λύση στο πρόβλημα.

 

Ειδικότερα, με το Νόμο 982/1979 θεσπίσθηκε το ασφαλιστικό καθεστώς των Μονοσυνταξιούχων του Ταμείου Συντάξεων & Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και προβλέφθηκε η προαιρετική υπαγωγή ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων του (που δεν υπάγονταν στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο), ώστε μέσω της καταβολής αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, να θεμελιώσουν δικαίωμα προσαύξησης της σύνταξης τους.

 

Μάλιστα, με τις αποφάσεις 4041/1984 και 4045/1986 του Ειρηνοδικείου και Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αναγνωρίσθηκε το δικαίωμα προσφεύγοντος Υγειονομικού “να του επιστραφούν τα αναλόγως οικεία καταβληθέντα ποσά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα”. Την γενική εφαρμογή των παραπάνω αποφάσισε και η υπ’ αριθ. 817/16-12-1986 απόφαση του ΤΣΑΥ, δηλαδή αποφάσισε την άτοκη επιστροφή των πρόσθετων (αυξημένων) ασφαλιστικών εισφορών.

 

Με την ψήφιση του Ν. 3655/2008 και την ενοποίηση του ΤΣΑΥ με το ΕΤΑΑ, αποφασίσθηκε η επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών μόνον σε όσους είχαν υπαχθεί στον κλάδο των Μονοσυνταξιούχων μέχρι τον χρόνο λήψης της ανακλητικής Απόφασης υπ’ αριθ. 58/2/10-2-2009 του ΕΤΑΑ. Έτσι, όσοι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής τυχαία ενημερώθηκαν από το ΤΣΑΥ, υπέβαλαν σχετικές αιτήσεις διαγραφής (που έγιναν δεκτές) κι επεστράφησαν οι πρόσθετες καταβληθείσες ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ άλλοι ασφαλισμένοι που έλαβαν γνώση της Απόφασης του ΕΤΑΑ σε μεταγενέστερο χρόνο, είτε ζήτησαν ρητά να διαγραφούν από τον κλάδο των Μονοσυνταξιούχων, είτε σιωπηρά διέκοψαν καλόπιστα την καταβολή των πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών, ακόμη και αυτών του κλάδου της κύριας σύνταξης, προσδοκώντας εύλογα σε συμψηφισμό αυτών με τις ήδη καταβληθείσες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. 

 

Συνέπεια τούτου, ήταν το ΕΤΑΑ να αρνείται σήμερα την αποδοχή της αναδρομικής διαγραφής αυτών ασφαλισμένων (της δεύτερης κατηγορίας) από τον κλάδο των Μονοσυνταξιούχων και, συνακόλουθα τούτου, να αρνείται την επιστροφή των καταβληθέντων στο τέως ΤΣΑΥ πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών τους. Επιπλέον, ζητά την καθ’ ολοκληρία αναδρομική καταβολή αυξημένων ασφαλιστικών εισφορώ, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος των Μονοσυνταξιούχων του Ν. 982/1979, έχει ήδη καταργηθεί από 1-1-2016 με το Άρθρο 94 παρ. 5 του Ν. 4387/2016.

 

“Από το 2009 κι έπειτα, χιλιάδες συνάδελφοί μας αναγκάστηκαν να διακόψουν τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της οικονομικής κρίσης. Παρότι με το νόμο 982/1979 δεν προβλέφθηκε ρητά η δυνατότητα οικειοθελούς διαγραφής του ασφαλισμένου, αυτό αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα. Τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς καμία προειδοποίηση, έχουν αποσταλεί σε οδοντιάτρους “ραβασάκια”, όπου ο νέος φορέας (ΕΦΚΑ) ζητά αναδρομικά τα ποσά των εν λόγω εισφορών, από συναδέλφους που έχουν διακόψει” περιγράφει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δεβλιώτης.

 

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε οδοντιάτρους που ατομικά διέκοψαν τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές μετά το 2013, ωστόσο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα το ζήτημα να “ακουμπήσει” και όσους διέκοψαν νωρίτερα. “Αντίστοιχο πρόβλημα είχε προκύψει και με τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) το οποίο επιλύθηκε με ειδική εγκύκλιο.  Έχουμε αποστείλει έγγραφο στον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να βρεθεί το συντομότερο λύση και στο δικό μας ζήτημα. Εφόσον δεν ευοδωθούν οι προσπάθειές μας, θα χρησιμοποιήσουμε το δρόμο της Δικαιοσύνης” τονίζει ο κ. Δεβλιώτης.


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.