Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Παρεμβάσεις της Φ. Αραμπατζή σε επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για την Κυβερνητική ανικανότητα στον πολιτισμό

[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια


Φωτεινή Αραμπατζή σε Λυδία Κονιόρδου:

 • Χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εργασιών στην Αμφίπολη

 • Επιζήμια η απώλεια του Προγράμματος Ανάλυσης των Οστών, σε μια κρίσιμη εθνικά, συγκυρία

Να ξεκαθαρίσει η Υπουργός Πολιτισμού πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι εργασίες του ΕΣΠΑ για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του εμβληματικού μνημείου της Αμφίπολης, αν θα προσληφθεί προσωπικό και με ποια κριτήρια, ζήτησε η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή στη χθεσινή (12-3-2018) συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ για την Κυβερνητική ανικανότητα στον Τομέα του Πολιτισμού.

Η Σερραία βουλευτής επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πλήρη απαξίωση του μνημείου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφενός με την παντελή εγκατάλειψη όχι μόνο της ανασκαφής αλλά και των στοιχειωδών εργασιών συντήρησης του αφετέρου με τη χρονολόγηση του μνημείου, ότι τάχα δεν είναι μακεδονικό.

«Αναρωτιέμαι σήμερα, κυρία Υπουργέ, πώς αισθάνονται όλοι αυτοί που αμφισβήτησαν την ελληνικότητα του μνημείου, σήμερα που οι ανιστόρητες και αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπιανών είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Όταν σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, ανασκαφείς και θετικοί επιστήμονες -γεωλόγοι, στατικοί, σεισμολόγοι- ρητά και κατηγορηματικά απεφάνθησαν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., θέση επίσημα δημοσιευμένη εδώ και ένα εξάμηνο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την μηδενική κρατική χρηματοδότηση, η κ. Αραμπατζή στηλίτευσε τις ατυχείς προσπάθειες της κ. Κονιόρδου να οικειοποιηθεί την χρηματοδότηση τόσο από το ΕΣΠΑ - Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - που λίγο έλειψε «να τιναχτεί στον αέρα» από τον ελλιπή φάκελο του Υπουργείου, όσο και από το Interreg, η μελέτη του οποίου εκπονήθηκε από τον Δήμο Αμφίπολης και βεβαίως αφορά περιπατητικές διαδρομές και όχι τον Τύμβο.

Υπενθύμισε δε στην Υπουργό Πολιτισμού ότι επί της προηγούμενης διακυβέρνησής της, η ΝΔ είχε διαθέσει 580.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανασκαφής, «όταν κανείς δεν πίστευε τί θησαυρό κρύβει η Μακεδονική Γη στα έγκατά της». Αντιθέτως, 3 χρόνια τώρα δεν δόθηκε ούτε ευρώ για την Αμφίπολη, σε αντίθεση με άλλα μνημεία. Ούτε από τα 17 εκατ., που το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων απέδωσε στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2017, ούτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως μάλιστα σημείωσε, ακόμη και τώρα, 3 μήνες μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ, οι εργασίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ζητώντας από την κ. Κονιόρδου να απαντήσει, αν το Υπουργείο έχει τουλάχιστον κάνει όλη την απαραίτητη γραφειοκρατική διαδικασία ώστε «ο βαρύς Μακεδονικός χειμώνας του 2017, να είναι ο τελευταίος χαμένος χειμώνας για το μοναδικό μνημείο του Λόφου Καστά, που παραμένει «εξόχως και πολυποίκιλα σημαντικό, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του νεκρού».

Ξεκάθαρη απάντηση από την κ. Υπουργό ζήτησε και για τη φάση, στην οποία θα παραδοθεί το μνημείο, εάν και εφόσον τηρηθούν οι προϋπολογισμοί και τα χρονοδιαγράμματα, με την κ. Κονιόρδου να μην απαντάει δυστυχώς σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε η Βουλευτής Σερρών. Αντιθέτως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι υπεραμύνθηκε ουσιαστικά των καθυστερήσεων, προκαλώντας εκ νέου μάλιστα με την αναφορά της ότι «η ανασκαφή δεν έγινε με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και δεν σεβάστηκε τους αρχαιολογικούς χρόνους»!

Ιδιαίτερα δε καυστική υπήρξε η κ. Αραμπατζή αναφορικά με την απώλεια του Προγράμματος Ανάλυσης των Οστών, που αφορά 1000 σκελετούς, που χρονολογούνται από το 1000 π.χ. μέχρι το 200 π.χ. από τα νεκροταφεία της Αμφίπολης και του λόφου Καστά. Μία ανάλυση, «που θα αποτελούσε ένα ακόμη πολύτιμο, αδιάψευστο, ιστορικό επιχείρημα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, μια ακόμη αποστομωτική απάντηση στους παραχαράκτες της ιστορίας μας», όπως τόνισε.

Μία Προγραμματική Σύμβαση δεσμευμένων 236.697 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΑΠΘ και του ΔΠΘ, που υπέγραψε η ΝΔ από τις 13-01-2015, και δυστυχώς εξέπνευσε άπρακτη τον Ιούλιο του 2017.

Η κ. Αραμπατζή μετέφερε την πλήρη απογοήτευση και αγωνία των κατοίκων της Αμφίπολης αλλά και ολόκληρου του Ν. Σερρών για την εγκατάλειψη και απαξίωση της από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεπάγεται τεράστια διαφυγόντα κέρδη από τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας. Επικαλέστηκε μάλιστα σχετικά επίσημα στοιχεία του ΣΕΤΕ, για την αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία, καλώντας την κ. Κονιόρδου να αναλογιστεί έστω και τώρα την ευθύνη της για την άδικη στέρηση πόρων και προοπτικών από μια κοινωνία και μια οικονομία που «αφαιμάζεται» από τις υφεσιακές πολιτικές της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις της κ. Αραμπατζή στη σχετική συζήτηση στη Βουλή είναι οι εξής:

     
   Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

 1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ χρονογράφος
  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ χρονογράφος
  9 μήνες, 1 εβδομάδα πριν

  . . . ήταν τα χρόνια της η δεκαετία του 1990 στην χώρα μας που σχεδόν όλα τα περισπούδαστα δρώμενα της πολιτικής σκηνής , εκτός των άλλων, χρειαζόταν και τους κατάλληλους πρωταγωνιστές ,για να αποδοθεί η παράσταση στο τέλειο , δηλ. να πείσει το θέμα με το θέαμα που προσέφεραν , τους θεατές .
  Οι πράξεις βέβαια ,δεν ήταν μόνο τρείς ,όπως ορίζει το θεατρικό πρωτόκολλο επί σκηνής . Αριθμήθηκαν παραπάνω. Όμως σιγά μη το κατάλαβαν κι αυτό οι . . . θεατές .
  Στον επίλογο της υπόθεσης Κοσκωτά, ξεκίνησαν τα ειδικά δικαστήρια με τις συμμαχικές δυνάμεις να στρώνουν το χαλί για να .
  Μια θεατρική παράσταση σ’ολόκληρη τη δεκαετία , με πολλούς ηθοποιούς,με τους πρωταγωνιστές ν’ αντικαθίστανται , με πλήθος κομπάρσων, με βροντώδεις λεονταρισμούς, με πολλές βροντές και αστραπές…
  Παρόλα αυτά τα μπουμπουνητά, δεν έβρεξε…
  Κι εξακολουθούμε σήμερα , δεκαετίες μετά . . . ήταν σαν να μην άλλαξε σχεδόν , τίποτα ;;;;
  ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ . . . . . . . ΤΟΥ ΠΑΟΚ ,ΤΗΣ ΑΕΚ ,ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ !!!!!