Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:Θέμα Περί Εθελοδουλίας

Αναρτήθηκε: Apr 27, 2017 από serrestv2 στην κατηγορία: Εκδηλώσεις Παιδεία προβολές: 351 Tags (Λέξεις κλειδιά): ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Περί Εθελοδουλίας
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Έτος 15ο     μάθημα 16ο  και 17ο  (3 και 10-5-2017, ώρα 7 μ.μ)

      

Θέμα:  Περί Εθελοδουλίας

(σε ατομικό και κοινωνικοπολιτικό επίπεδο)

 

Εισηγητής: Φαρμάκης Δημήτρης, Φυσικός.

 

Μετά την εξαιρετική εισήγηση του Απόστολου Καρύδα για την δουλεία στην Αρχαία Ελλάδα, στα δύο επόμενα μαθήματα (3-10/5/2017) ο τακτικός συνεργάτης του Πνευματικού μας συμποσίου, Δημήτρης Φαρμάκης καθηγητής φυσικών με μεταπτυχιακές σπουδές στην φιλοσοφία, θα αναφερθεί σε ένα εξαιρετικής φύσεως και σημασίας θέμα από φιλοσοφικής, ψυχολογικής, κοινωνικής και πολιτικής άποψης : στην Εθελοδουλία.

 

 Συγκεκριμένα το 1546 σε ηλικία 16 ετών ο Ετιέν ντε λα Μποεσί γόνος γαλλικής οικογένειας αρχίζει να συγγράφει τη “πραγματεία περί εθελοδουλίας”. Το κείμενο ρηξικέλευθο και ριζοσπαστικό για την εποχή του έβαλε τις βάσεις για τη περαιτέρω μελέτη και συζήτηση περί της έννοιας αυτής. Η έννοια της εθελοδουλίας ορίζεται ως ηθελημένη κατάργηση της ελευθερίας και αποδοχή της υποταγής τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Η εν λόγω έννοια με όλες τις εμφάσεις της παραμένει επίκαιρη για να μελετηθεί και να αναλυθεί από το σύγχρονο άνθρωπο. Θα αναδειχθούν τα διαχρονικά αίτια που οδηγούν τον εθελόδουλο στην ανελευθερία αλλά και τα χαρακτηριστικά που αυτός εμφανίζει. Ή αλλιώς χρησιμοποιώντας μια μαρξιστική παράφραση: ¨ο εθελόδουλος δείχνει διατεθειμένος να μην χάσει τις αλυσίδες του¨ αλλά απεναντίας είναι έτοιμος να πολεμήσει όποιον του δείχνει το δρόμο της ελευθερίας.

 

Ο Φαρμάκης Δημήτρης γεννήθηκε και ζει στη πόλη των Σερρών. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη φυσική και στη φιλοσοφία. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο εκπαιδευτικό φροντιστηριακό χώρο της μέσης εκπαίδευσης. Είναι παντρεμένος και έχει ένα κοριτσάκι δύο χρόνων

 

Τα μαθήματα γίνονται κάθε τετάρτη εδώ και 15 χρόνια στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα “Σωκράτης Μικρού”) ώρα επτά (7) μ.μ.   


 Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Σου άρεσε; κάνε και εσύ Like στην αμερόληπτη ενημέρωση!

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.