Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : Αρμονική Ανάπτυξη Σώματος και Πνεύματος. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

14η Περίοδος,μάθημα 11ο (Τετάρτη 14-12-2016) ώρα 7 μ.μ

Θέμα: Αρμονική Ανάπτυξη Σώματος και Πνεύματος. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Εισηγήτρια: Λεμονιά Γκεσούλη-Δημητρίου, γυμνάστρια.

                  Στην περίφημη φράση, «καλός καγαθός», αποτυπώνεται επιγραμματικά το ιδανικό των αρχαίων  Ελλήνων, για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ανθρώπων, με σωματική ευεξία (καλός) και με ψυχοπνευματική ευρωστία (αγαθός).

         Αυτό το θέμα, για την αρμονική ανάπτυξη σώματος και πνεύματος, θα παρουσιάσει με την εισήγηση της στο Πνευματικό μας συμπόσιο η κ. Λεμονιά Γκεσούλη- Δημητρίου, απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας.

          Συγκεκριμένα μια ρήση που ακούμε συχνά. Τόσο συχνά που τη θεωρούμε δεδομένη. Αλλά ποιο είναι το βαθύτερο νόημα πίσω από τις λέξεις; Ποια φιλοσοφία ζωής δημιούργησε; Ειπώθηκε πράγματι από τον Θαλή, στον οποίο αποδίδεται από τους περισσότερους; Και πώς εφαρμόζεται το ρητό στις σύγχρονες κοινωνίες;

           Σε αυτά και σε άλλα πολλά ερωτήματα στοχεύει να ρίξει φως η συγκεκριμένη εισήγηση. Ο Αριστοτέλης, ο Πλούταρχος, ο Πλάτωνας και πολλοί άλλοι σοφοί της αρχαιότητας ασχολήθηκαν με τον υγιεινό τρόπο διαβίωσης μέσα από την άσκηση, προτάσσοντας το ευ ζην πάνω από το ζην. Οι ιδέες τους απηχούν έναν ουσιαστικό τρόπο ζωής μέσα από την ισορροπία του σώματος και του πνεύματος στον οποίο εντρύφησαν οι αρχαίοι και τον οποίο υιοθέτησαν στους περισσότερους τομείς της ζωής τους, από την καθημερινή διαβίωση και την εκπαίδευση, μέχρι και τον πόλεμο. Αθηναίοι και Σπαρτιάτες γαλουχήθηκαν βάσει της συγκεκριμένης αρχής. Οι σύγχρονες θεωρίες περί ψυχοσωματικών ασθενειών και θεραπείας τους επίσης θέτουν τα θεμέλια τους πάνω σε αυτή τη βασική αρχή: «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

            Βιογραφικό:

Λεμονιά Γκεσούλη-Δημητρίου, απόφοιτη του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εργάζεται ως καθηγήτρια Φ.Α στη Β/θμια εκπαίδευση.

Ασχολήθηκε με θέματα διατροφής και άσκησης μέσα από προγράμματα, ερωτηματολόγια και ημερίδες με τους μαθητές, μέσα στο περιβάλλον του σχολείου,για την ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους για τη σωστή διατροφή και άσκηση.

Παρακολούθησε και συμμετείχε σε συνέδρια, σεμινάρια και επιμορφώσεις- εκτός από τα συναφή με την ειδικότητα- με θέματα περιβαλλοντικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος, θεάτρου και καλές πρακτικές για τη σύνδεση τους στη σχολική τάξη και την εφαρμογή τους μέσα από καινοτόμες δράσεις.

Εκλεγμένη στην Ε.Λ.Μ.Ε Σερρών τα τελευταία 4 χρόνια, αντιπρόεδρος για την επόμενη χρονιά και αναπληρώτρια αιρετός στο Πθσδε Σερρών.

             Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη εδώ και 14 χρόνια στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα “Σωκράτης Μικρού”) ώρα επτά (7) μ.μ.

               Συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί:

 Θεολόγης Ανδρονίκης, Νότας Θωμάς και Χασκιωτάκη Ειρήνη.      

 Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.