Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Λογοτεχνικά Σεμινάρια 5η εισήγηση: Περ Πήτερσον «Κλέφτης αλόγων»

Αναρτήθηκε: Feb 11, 2011 από serrestv2 στην κατηγορία: Παιδεία προβολές: 635 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

7ος κύκλος Λογοτεχνικών Σεμιναρίων

"Το μυθιστόρημα στον 21ο αιώνα"

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών συνεχίζει και για το 2010-2011 τα λογοτεχνικά σεμινάρια με υπεύθυνο τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη με βασικό θέμα «Το μυθιστόρημα στον 21ο αιώνα».

Το σύγχρονο μυθιστόρημα εξακολουθεί να προσελκύει χιλιάδες αναγνώστες και να διαδίδεται επιπλέον μέσα από ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και ψηφιακές συσκευές ανάγνωσης. Η ανάγκη των ανθρώπων να εξιστορήσουν τις περιπέτειές τους αναβαθμίζει κάθε φορά τη μορφή του, γι’ αυτό και στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, που χαιρετίστηκε ως ο πιο ψηφιακός και τεχνοκρατικός, που διάνυσε η ανθρωπότητα, είδαμε να μην κάμπτεται η ανάγκη αυτή αλλά και να ανανεώνεται από νεότερους συγγραφείς.

Η δική μας πρόταση, για τον φετινό 7ο κύκλο των λογοτεχνικών σεμιναρίων, στηρίζεται σε επιλογές που καταρτίστηκαν από διεθνή έγκυρα λογοτεχνικά κέντρα αλλά και από προσωπικά διαβάσματα του εισηγητή. Επιλέξαμε μυθιστορήματα που αφορούν την οικογένεια, την μετανάστευση, την πολυπολιτισμικότητα, την πρόσφατη ιστορία αλλά και το μέλλον της κοινωνίας


5η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Περ Πήτερσον «Κλέφτης αλόγων» (2006)

Μετάφραση:Σωτήρης Σουλιώτης

Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη

Ο Νορβηγός συγγραφέας Πέρ Πήτερσον ήταν ελάχιστα γνωστός έξω από την πατρίδα του μέχρι να κερδίσει ένα από τα πιο ακριβά διεθνή λογοτεχνικά βραβεία, το IMPAC Dublin Literary Award τον Ιούνιο του 2007. Ο 55χρονος συγγραφέας έλαβε όχι μόνον τις 100.000 ευρώ αλλά είδε και το βιβλίο του να μεταφράζεται σε πολλές ξένες γλώσσες με αρκετή επιτυχία. Μέχρι τότε δούλεψε ως βιβλιοθηκονόμος, υπάλληλος σε μια εκτυπωτική εταιρία και πωλητής σε βιβλιοπωλείο του Όσλο. Κάπου το 1986 κατόρθωσε να ολοκληρώσει την πρώτη συλλογή διηγημάτων και να την εκδώσει. Έτσι έφτασε και στον «Κλέφτη αλόγων» που πούλησε 200.000 αντίτυπα σε μια χώρα με μόλις 5.εκατομμύρια κατοίκους και περίπου 40.000 στην αγγλική έκδοση, ένα καλό νούμερο για βιβλίο απαιτητικής λογοτεχνίας.

Πρόκειται για την ιστορία του Τροντ, ενός 67χρονου άντρα, που έχασε πρόσφατα τη γυναίκα του και αποφάσισε να ζήσει μόνος σε μια φάρμα στα βάθη της Νορβηγίας κοντά στα σύνορα με την Σουηδία. Ο Τροντ κατατρύχεται από ένα περιστατικό της παιδικής του ηλικίας μέσα από το οποίο ξεπηδάνε οι σχέσεις με τον πατέρα του, τον παιδικό του φίλο Γιον και κάποια γεγονότα που τον ανάγκασαν μέσα σε ένα καλοκαίρι, του 1948, να ωριμάσει και να αλλάξει η ματιά του απέναντι στον κόσμο.

Ο έρωτας, η οικογένεια, η μοναξιά, οι ομορφιές κι οι τραγωδίες της ζωής και τα αινίγματα που πρέπει να απαντήσουμε στο διάβα της αποτελούν τα βασικά θέματα αυτού του κατασταλαγμένου λογοτεχνικά βιβλίου. Παρά τις δραματικές καταστάσεις της ιστορίας, ο Περ Πέτερσον γράφει χωρίς μελοδραματισμούς και μεγαλοστομίες, οι χαρακτήρες του μοιάζουν να βγαίνουν από τα ήρεμα και επιβλητικά τοπία της νορβηγικής φύσης. Ταυτόχρονα, με διαρκείς λογοτεχνικές νύξεις, μας θυμίζει ότι η πραγματικότητα και η μυθοπλασία μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα αδιάσπαστο σύμπαν.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα προβληθούν αποσπάσματα από συνεντεύξεις του συγγραφέα.


Εισηγητής είναι ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης.

Στη Δ.Κ.Β.Σ., 1ος όροφος, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011, στις 8.00 μ.μ.

Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.

Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.