Μέλη

Username
Password
Να με θυμάται

Συνεχίζονται τα μαθήματα κλασσικής παιδείας

Αναρτήθηκε: Jan 11, 2011 από admin στην κατηγορία: Παιδεία προβολές: 875 Tags (Λέξεις κλειδιά):
[+] [a] [-] Άλλες σχετικές ειδήσεις Σχόλια

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

Θέμα: Ανοιχτή συζήτηση για

α. Τη ρητορική και τη Δημοκρατία (Ισοκράτης)

β. Το τραγικό στη Ζωή και στην Τέχνη (Σοφοκλής)

γ. Η πολιτική λειτουργία της κοινωνίας ( Αριστοτέλης)

Συντονιστές της συζήτησης, οι φιλόλογοι: Ζήσης Μητλιάγκας, Αλεξάνδρα Μπαΐρα , Γιώργος Δεληγιώργης

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011 ώρα  7 το απόγευμα

 

Στο πρώτο μάθημα του 2011, θα γίνει ανοιχτή συζήτηση πάνω σε τρεις ενότητες των κλασσικών γραμμάτων, που διδάχθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Συγκεκριμένα, ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας δίδαξε ανθολογημένα κείμενα του Ισοκράτη, τα τελευταία της σειράς των ρητόρων, όπου αναδεικνύεται η σημασία και η αιτία του Λόγου.

Ο Λόγος, σαν νοητική λειτουργία και σαν έκφραση, είναι η βασική συνεισφορά του Ελληνικού Πνεύματος στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η δε ρητορική τέχνη είναι αποκλειστικό δημιούργημα του Ελληνικού πολιτισμού, γνήσιο παιδί της Δημοκρατίας. Και τούτο, γιατί ο Έλληνας σε κάποια φάση της ιστορικής του πορείας έκρινε ότι πρέπει να ρυθμίζει τις ανθρώπινες σχέσεις (πολιτικές- δικανικές – κοινωνικές) με την Πειθώ και όχι με τη Βία! «Το Βια υπ αλλήλων κρατείσθαι θηρίων έργονείναι…………..ανθρώποις δε προσήκει νόμω μεν ορίσαι το δικαίον, λόγω δε πείσαι» έλεγε ο Λυσίας….   

Η Αλεξάνδρα Μπαΐρα ανέπτυξε την αριστουργηματική τραγωδία του Σοφοκλή, Οιδίπους Τύραννος, και έδειξε με ενάργεια και παραστατικότητα το τραγικό και απροσδιόριστο των επιλογών του ανθρώπου, που πολλές φορές, ενώ στοχεύει στο καλό, οδηγείται, χωρίς να το ξέρει και χωρίς να το θέλει, στο αντίθετο, για τον εαυτό του και για τους άλλους.

Η τέχνη του ποιητή, αναδεικνύοντας αυτή την αντιφατική τραγικότητα της μοίρας του ανθρώπου, του κάνει σύμβολο του αγωνιζόμενου ανθρώπου μέσα στην πολυκύμαντη και απροσδιόριστη περιπέτεια της ζωής του.

Ο Γιώργος Δεληγιώργης, στα Πολιτικά του Αριστοτέλη, έδειξε ξεκάθαρα πώς βλέπει ο μέγας σοφός της αρχαιότητας την πολιτική οργάνωση και λειτουργία της ανθρώπινης κοινωνίας. 

Ο Αριστοτέλης τονίζει εμφαντικά ότι η πολιτική λειτουργία και οργάνωση της ανθρώπινης κοινωνίας έχει μοναδικό σκοπό την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών ( το εν ζην…), και όχι την σταδιοδρομία (καριέρα) και το προσωπικό όφελος (πλουτισμό) των πολιτικών! Θίγει έτσι ένα παλιό, αλλά και επίκαιρο, όσο ποτέ, ζήτημα πολιτικής λειτουργίας και ηθικής.

Η συζήτηση θα είναι ανοιχτή και χωρίς περιορισμούς, και θα αφορά, τόσο την αρχαία εποχή, που γράφτηκαν αυτά τα αριστουργήματα, όσο και τη σημερινή κοινωνία και την λειτουργία αυτών των αξιών στο σημερινό κόσμο.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη, στην αίθουσα ομιλιών του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου. ώρα  7 το απόγευμα, στις Σέρρες.

Συντονιστής  των μαθημάτων είναι  ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Συντονιστής, ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας

Χορηγός, η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.


Σχολιάστε αυτό το Video

Το όνομά σας:


Το σχόλιό σας:


Επιβεβαίωση:* Το σχόλιό σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 600 χαρακτήρες.

Σχόλια

Σχολιάστε πρώτος αυτό το video.